Monday, July 26, 2010

Home » » kerang goreng...

kerang goreng...

salam..
korang dah makan tengahari ke belum..
saje tanye..
sebab aku nak saji kerang goreng pulak kat korang yang singgah umah aku..
hehe..

semalam pagi2 dah turun pegi pasar pagi taman melati..
niat memang nak cari kerang..
sebab terliur tengok kt umah CikMin ari tu..
korang pun boleh la terjah terus sampai kt dapor cik min..
hehehe..

tarraaaa...
heheheh..1st time buat..
sedap jugak..hahahha..
tak payah nak cicah sos lagi dah..
makan macam tu je..


nak resepi ke..
oklah..aku dh alter sikit dah sebenarnye..
hehehe..
tapi aku tepek resepi original Cik Min yer...

Bahan-bahan:

1 kilo Kerang
2 labu bawang besar* --> aku guna sebijik je..stok takde..haha..
3 ulas bawang putih*
13 biji cili padi* -nak lebih pun takpe
sedikit belacan*
2 sudu makan sos tiram
2 batang serai ketuk
sedikit minyak

*bahan bertanda di blender

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dalam kuali,tumiskan bahan yang diblender sehingga naik bau.
2. Masukkan kerang,serai ketuk dan sos tiram.
3. Dikacau-kacau sehingga kerang masak,setelah cukup masak tutup api, siap untuk dihidangkan.

senang giler kan..
sesape rajin nk try tu, mmg patut pun kite try..
sebab kalau beli kt pasar malam 3 ringgit dapat sikit je..
padahal kerang tu baru 2 ringgit sekilo...SEKILO ok...
aku pun baru tau semalam murah macam tu..
kesian aku kan..
hehe..

ok..tu je resepi kite utk hari ni ye puan²..
boleh la cube kalau belum cube...
:D

12 comments:

  1. jalan sini linda n follow k...nyum2 sedapnyer kerang tue...nak cuba gak lar ..sis ambik resipi ni yer...:)

    ReplyDelete
  2. --> shiela

    ok2..jap lagi p terjah pulak ehh...

    sile2..amik ler..hehehe...

    ReplyDelete
  3. owhh sungguh lama xmkn kerang goreng!

    ReplyDelete
  4. --> farah

    hehehe..org tak penah makan..ni 1st time..huhu..

    ReplyDelete
  5. walaupun aku dah makan lunch tadi tapi meleleh pulak tgk kerang ni. kat tmn melati ada pasar pagi? ku taktau pulak.

    ReplyDelete
  6. --> juliet

    heheheh...meleleh ehhhh....
    ehhh..ade...besar pun besar...jemput la dtg..hehehe...

    ReplyDelete
  7. nnti nak buatla..hehe
    ok..bru nampak ini kerang goreng~~kui3

    ReplyDelete
  8. --> midori

    heheheh...ala cian..bnyk sgt bace jurnoul ehhh..

    ReplyDelete
  9. best nyew goreng ngan kulit sekali..manis nih :)

    ReplyDelete
  10. waaa..kerang goreng..1st time dengar!tp nmpak sedap...huhuh..nway, saya nurul!

    ReplyDelete
  11. ko saja jek kan...
    adeh.. kene cari kerang la sok g jawapnya...

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute