Thursday, September 23, 2010

Home » » batuk 100 hari???

batuk 100 hari???

salam..
selamat pagi semua..
sihat ke hari ni..

pagi tadi kt FB aku mintak petua macam mane nak hilangkan batuk..
utk pengetahuan, aku dah pegi klinik n dah minum ubat batuk klinik tu..
n dah beli ubat batuk Breacol..tp still tak jalan jugak..
pastu adelah beberapa komen dr kengkawan FB aku...
ade yang membina, ade jugak yang tak ade kena mengena..
hehehe..
tak jelas sangat ehhhh...ok takpe..yang bawah ni jelas tak?
mintak perhatian..
bace komen yang aku dah kotakkan kaler merah tu..

baru 1st time dengar pasal batuk 100 hari ni..
maknenya selagi tak cukup 100 hari, ko makan la ubat ape pun, tak kan sembuh punya...

ok..
masalah aku sekarang ialah..aku start batuk ni dari hari raya ke 2...
sekarang ni baru hari raya ke 14..
dan masalah BESAR sekarang ni ialah majlis aku ade 22 hari je lagi...
huwaaaaaa...

harap2 ni bukan lah batuk 100 hari seperti yang dikata..
balik ni nak kena carik limau nipis..nk beli pati sanquick..nak beli ubat batuk jenama lain pulak..
aku nak batuk aku ni sembuh sebelum majlis..

mintak tolong korang semua pun doa2 lah batuk aku ni cepat sembuh yer...
tenkiu in advance..:D

17 comments:

  1. TRY MADU N PERAH NGAN LIMAU NIPIS..
    ATAU KICAP N LIMAU NIPIS

    ReplyDelete
  2. sy pun penah alami 2 tahun lepas..
    makin menjadi batuk tuh bila tgh malam..sampai terjaga, minum mcm2 ubat lah.. kat sebelah time tidur mesti ada air masak dlm tumbler..
    siap gi x-ray awak.. pegi pakar ape segala.. tapi doktor kata takde ape..dekat setahun kot..
    sampai la entah bila waktu sy pun tak perasan batuk tuh ilang..
    cuma petua saya dulu.. try set dlm otak, nak batuk tahan2 kan je.. tahan selagi blh..

    hope awak cepat sembuh ya. minum la air masak banyak..

    ReplyDelete
  3. --> CGG
    madu ekkk..ok.noted.tq..:)

    --> shareeda
    awak, seme sy dah buat, kecuali pegi xray tu je blum buat..bab tahan batuk tu pun sy buat, smpai ade org geli hati tgk kite batuk..padahal kite tgh tahan batuk..hehhehe..

    ReplyDelete
  4. cuba nih -> madu asli 1 sudu + 1/2 sudu serbuk cinnamon (leh beli kat giant ada) campur dlm 1 gelas air suam. Minum 1st thing in d morning lepas bangun tido. Cara ni berkesan utk Mama. Cuba la kot kot berkesan for u too, InsyaAllah

    ReplyDelete
  5. salam dik...biasalha tue...darah manis..biasanyer kalau dekat2 nak majlis nie memang ada jer yang menyinggah kat bakat badan...

    akak dulu lebih kurang 2 minggu nak kawin kena sakit gigi yg melampau...gigi bunsu nak keluar...kan ker sakit tue...

    banyak2 tahun...2 minggu lagi nak kwin lak yg dia nak keluar kan...hehe..bengkak lah sebelah muka menhan sakit...huisss...tapi doa jerlah moga2 dekat nak majlis tue nanti semua nyer kan baik :)

    ReplyDelete
  6. huhu..penah jgk batuk ni..
    heran jgk sbb mkan ubat ape pn x jalan.. siap sasak nfas lagi..
    lame gler.. tb2 da hlg..tkut jgk sbb lame sgt brbulan2..letih jadinya..
    tp rasa2nya sy batuk tu ada kena mngena ngan resdung kot..sbb lau mkn mknan laut ke, blacan ke, tetiba mcm batuk hr tu kmbali..hu2

    ReplyDelete
  7. selalu aku buat, zass 12 biji oren sekaligus


    .
    .

    terus elok..

    errr.. tak tau la sesuai ngan tekak ko ke tak

    ReplyDelete
  8. penah dgr batuk 100 hari ni.cubalah petua yg dorang bagi tu, mungkin ada yg sesuai.

    ReplyDelete
  9. salam,

    dtg balas ziarah dan cuba bg solution utk batuk ni..

    kebetulan saya ada publish entry pasal cara m'hilangkn batuk dgn cepat ...boleh try,mana tau brkesan kan?

    http://ummi-hanie.blogspot.com/2010/04/tips-menghilangkan-batuk-dengan-cepat.html

    slmt mencuba

    ReplyDelete
  10. Haa. .try madu je. .tp yg betul2 asli,minum dgn air suam tau,elakkan ais dan makanan beminyak. .

    ReplyDelete
  11. papehal, p hosp check dulu. kalau xde pape, baru la try segala petua

    ReplyDelete
  12. hehheheh setuju kat komen2 kt atas perah limau nipis ngan madu.

    tapi mak kat kg slalunya parut halia minum airnya

    ReplyDelete
  13. ada ke batuk 100 hari??hehehe..semoga cepat cehat ye..

    ReplyDelete
  14. cuba cek ngan dr. tkt batuk sebab len. batuk ni sebab keradangan bahagian kerongkong. tkt ada jangkitan kuman atau alahan yang tak disedari. asyik bg makan ubat je pun bahaya gak.

    ReplyDelete
  15. lorh..kesiannya kamu..dah la tak lama dah majlisnya,.

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute