Thursday, December 30, 2010

Home » » fantasi vs realiti

fantasi vs realiti

'laaa..husband ko tak tolong ko masak ke kt dapur..
husband aku rajin tolong aku kt dapur..'

ataupun macam ni..

'nanti kawen, aku nk husband aku tolong aku masak..
mana boleh dia senang lenang depan tv, aku dok bersilat kt dapur sorang²..'

pernah dengar statement tu tak?
aku selalu dengar, tapi setakat ni tak pernah la org cakap macam tu kt aku..
harap² takdelah org cakap macam tu kt aku..
huhu..

berdasarkan pengalaman aku lah kan..
dulu, sebelum kahwin..memang aku mengaku pernah berangan nk ada suami yg selalu tolong aku kt dapur..konon² tak aci lah aku sorang2 kt dapur..suami syok senang lenang bace paper depan tv..aku sorang² berkungfu kt dapur..ini tidak adil..katenye..

reality selepas kahwin..
secara jujurnya en asben mmg tak pernah tolong aku masak pun..
satu sebab dia mmg tak tau masak pun..
anak emak lah katakan..
lagi satu aku tak suka lah ade org lain kt dapur time aku masak..
rasa macam diperhatikan..jaga² mak limah..
hahaha...boleh ke macam ni..
nnt kalau mak mertua dtg umah, apo nak dikato..

TAPI..
walaupun en asben tak tolong aku masak, dia lah yang tolong sediakan tempat makan..
tolong amikkan kicap..
susun pinggan..
susun cawan..
sendukkan nasi..
tuangkan air dalam cawan..

selesai makan..
kemas balik tempat makan..
simpan balik botol kicap..
and kadang² dia basuhkan pinggan..
walaupun aku kena susun balik pinggan² tu semua..
kadang² dapat bonus pulak tu..
en asben picitkan kaki..lenguh katenya masak berdiri..
hehe..

tengok..banyak tak yg en asben dah tolong aku..
aku masak je..
dia yg tolong buat yg lain² tu..
omputih kata give and take la..
haha..

'kadang kadang Allah sembunyikan matahari..
Allah turunkan hujan dan kilat..
kita tertanya tanya..
ke mana perginya matahari..
ohhh..rupa rupanya Allah nak berikan kita pelangi...'

ade kena mengena ke quote ni dengan entry aku ni..
ahh..lantaklah..janji korang paham ape yg aku nk sampaikan..
korang paham tak ni?

p/s: tahniah Malaysia..sebab korang menang, Malaysia cuti esok...gud job..
pstttt...ade sepasang suami isteri sakit tekak hari ni..hahha..

10 comments:

  1. wa nak 'asben' yg sudi membantu urusan rumahtangga..fuuuuuhhh!!

    ReplyDelete
  2. same.. husben xmo tolong..
    kat dapor.. tp bile skang aku tak tahan bau bawang.. terpakse lah die kan??
    tp die rajen tolong benda laen..

    ReplyDelete
  3. wah macam tue la...sama2

    tapi angah memang syukur sangat sebab hubby memang terbaik bukan takat masak,basuh baju,kemas rumah & macam2 la apa yg kita buat dia pun leh buat memang besttt la yg paling best sekali bab gubah bunga hahaha..angah tak pandai tapi dia creativekah..kah..kah..

    selamat tahun baru

    ReplyDelete
  4. haha..tu lah gunanya lelaki... kang laki yang masak naik lemak plak bini tu http://kindofsoul.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Salam Leenda,

    long way to go dear. first 5 years penyesuaian.. Masa ni banyak tolong menolong. Kena faham each other betul2..Gud luck

    ReplyDelete
  6. hm...untung dpt asben memahami camtu..

    ReplyDelete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. makanlah fisherman's friends

    :D

    sampai ke rumah aku suara ko ngan en.as menjerit smlm

    hihihi

    ReplyDelete
  9. aku tak pernah berangan nak suami yg rajin tolong aku masak kat dapur


    sbb

    aku berangan nak suami yg hari2 memasak utk aku


    hikhikhik


    masih tak jumpa lagi ni. :P padan muka

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute