Thursday, July 21, 2011

Home » » cerita check up baby pagi tadi..

cerita check up baby pagi tadi..

assalamualaikum..
ada ke orang nak tau cerita aku pergi check up tadi..haha..
tak kisah la kan..janji aku boleh pot pet pot pet kat sini..:)

ok2..
aku sampai klinik tadi awal lah jugak..
pukul 7.30 pagi dah letak kad, tapi dapat no. 3..
takpelah kan..
en asben tak tunggu pun..aku suruh dia masuk ofis..
nak balik nanti, baru aku call suruh ambik..

macam biasa, kena lah buat routine macam ibu2 mengandung yang lain..
pergi toilet, buang air kecik, pastu celup stripe macam kita first time buat UPT dulu tu..
nurse kata, OK..
pastu naik atas mesin penimbang pulak..
memula cuak jugak sebab takut berat naik mendadak kan..hehe..
masa memula datang buat buku pink tu 23hb June:
tinggi : 164 cm
berat : 60.8 kg (gemoookk)

21hb July berat aku jadik 61.3 kg (gemoookkk lagi)..
maknanya naik 500 gram je..fuhhhh..nasib baik..hehe..
tekanan darah semua ok..Alhamdulillah..

tibalah masa nak amik darah pulak..
nurse tu pulak cakap keciknya urat..
aku dah cuak dah ni..
masa 1st time datang dulu, takde pun nurse cakap urat halus ke apa..
tak tau kenapa amik darah kali ni, Ya Allah..sakitnya..
banyak pulak tu darah keluar..macam susah pulak darah nak stop..
adoiii..
buktinya..
sekarang ni kat kawasan kena cucuk tu, lebam and tangan aku terasa sengal2..

pastu bile result darah dah keluar, jumpe nurse lain pulak..
dia kata darah aku cair..which is tak elok lah kan..
terus dia tau aku tak makan semua vitamin2 yang klinik bagi tu..
huhu..memang pun..aku cume boleh makan Acid Folic dengan Vitamin C je..
yang lain2 semua buat aku muntah balik..
HGB : 9.5 je..nurse kata tak elok utk baby yang dikandung..
adoiii..takut lah pulak..
nurse tu pun sekolahkan aku..
nasib baik nurse tu comel..cakap pun lembut je..hehehhe..
terus pelekat buku pink bertukar kaler..
dari putih ke hijau..
nurse bagi suggestion, kalau memang tak boleh nak telan vitamin klinik, dia suruh makan Iberet Folic..tapi kena beli sendiri lah..kat farmasi ada..aku pun tak tau apa benda tu..jap nak Google..
ehsan: Google

errrr..macam besar je ubat tu..aduhhh...
tak pun banyakkan makan kerang, hati ayam, hati lembu, sayur bayam..
tapi kerang tu sehari tak boleh lebih dari 20 ekor..ehh ke bijik..

next month, nurse nak tengok mesti ada perubahan..
kalau tak, lain jadiknya..
nurse tengah ugut aku ke tu..hahaha..
tapi demi baby, insyaAllah akan aku usahakan..
caiyokkk caiyokkk..

ehh..macam dah panjang entry aku ni..
biaselah..sekali sekala update..
layan kan je..
oklah..sekian entry panjang hari ni oleh bakal ibu yang excited terlebih..hehe..

17 comments:

  1. waahhh!!!dlu pon sy x mkn ubt² dorg bg..kekekeke....x ske ..heheh!

    ReplyDelete
  2. bole tak lain kali jgn letak gambar yg ada darah.

    fitaaaam!

    ahahaha. gerun wieyhhhh.. tak sakit, kan kena cucuk tu? errrr

    ReplyDelete
  3. Aduiii ngeri tgk darah tu, as berat tu sama ngn berat I lah tp I tak ngndung pon hehe,,, tinggi 163 berat 61kg, tggi jgk as ni ek....

    ReplyDelete
  4. dear,bgus mkn iberet,so far yun mkn alhamdulillah HB naik,xyh telan ubat yg byk kat KK tu,hehe~mkn iberet je dah ok..byk makan kurma pn blh naikkan HB,take care k dear! =)

    ReplyDelete
  5. daraaaah...tidak!hahaha.akak,semoga sihat selalu..and for ur baby too ^_^

    ReplyDelete
  6. salam :)
    eh kerang tak blh mkn lebih 20 biji?btoii kaa?
    semoga sihat slalu ye, ibu & juga baby :D

    ReplyDelete
  7. eh,,sama dgn waniey la..hb low..cm sakit jiwa je misi tu tukar stiker ke hijau.ahaha

    i linked u dear ;)

    ReplyDelete
  8. @oshin
    saya tak kisah kena makan ubat, tapi jgn ubat tu ada bau sikit pun..mesti tk boleh nak telan..hehe..

    @KTS
    tak kira..nk letak jugak..hahaha..
    ehh..mane ade sakit masa cucuk..macam kena gigit kerengga jek..hiks..takpe, tunggulah time ko peknen esok..haahha..

    @ajumohit
    hehhe..darah saya cair..tu yg payah darah nk stop kot..agaknyelah..hehhe..
    ye..sy mmg dlm kategori tinggi..time sekolah, kalau amik gmbr kelas, sllu kena berdiri tengah2..haha..

    @yun
    yeayy..dh ade testimoni yang baik utk Iberet..ok2..sy nak cube jugak lah..ooo..kurma pun boleh jugak ehh..baiklah..Yun pun jaga diri..tgh tunggu hari kan..:)

    @cheqwa
    terima kasih cheqwa..:)

    @merah
    wasalam..ntah lah..nurse yang ckp mcm tu tadi..nurse kata kalau amik berlebihan, ade efek lain pulak..lupa pulak nk tanya ape efeknya..hehhe...

    @waniey
    kan kan..rase macam owhhh aku ada penyakit bahaya..kena jaga jaga..hehhe..tp kalau ada kene mengena dgn baby, memang bahaya lah kan..hehhe..

    waniey dah lama ada dalam bloglist saya..:)

    ReplyDelete
  9. linda..try mkn kurma ngn kismis byk2..kiranya buat kudap2an masa kat opis..pastu mkn byk sayur2 hijau semua..aku pernah alami perkara yang sama..vitamin tu kena mkn tau..mmg membantu...nurse ada tak bg tau yg vitamin c @ ascobic acid tu mkn 2biji? sbb skrg ni HB ko low..masa mkn tu minum jus oren yg feel fresh tu..sbb oren membantu penyerapan lebih vitamin c..mkn jambu batu..

    ReplyDelete
  10. ceaaaaa..beruntung la akak jumpa nurse yang comei dan cakap lembut je.hehe..ahaha.. ubat tu ima pun still simpan lagi.tak habis makan masa pregnant.sampai baby umur 1 tahun pun masih simpan lagi.malas plak nak buang.hehe

    ReplyDelete
  11. @kak gee
    ok noted..terima kasih ekk..sayang ko lebih..hehehhe...

    ReplyDelete
  12. @ima
    tulah..Alhamdulillah..setakat ni tak jumpe lagi nurse yang garang@kerek ni..semuanya baik2 and suka senyum..
    :)

    ReplyDelete
  13. haah sis 9.5 tu kurang darah. kalau ibu preggy mmg tak elok untuk baby..byk2 makan kerang,hati ayam,sayuran ijau yer sis..

    ReplyDelete
  14. @cik azizah
    huhu..kamu bikin saya bertambah cuak..rase macam nak balik umah sekarang nk buat kerang rebus..huhu..

    ReplyDelete
  15. kakak kte kata OBIMIN PLUZ tu bagus untuk ibu dan anak dalam kandungan=)

    ReplyDelete
  16. @finaz
    Obimin ehhh..jap nak Google lagi pasal Obimin ni..thanks yer..:)

    ReplyDelete
  17. salam

    hehehe..meh akak nak nambah nervous sikit..anak buah akak tu pun low hb..tahap kna suntik kat bontrot selama 10 ari plak skang ni..lobammmm arrrr tp demi baby, dia turutkan aje la...petua adik bg..ati lombu...tp jgn over la..berdikit2..biasala..benda kl over, jd penyakit plak..mcm nurse psn..kerang 20 bijik je ek..nnt ko tlg achik goreng mee tu kira kerang ek kl ko order mkn situ...especially mi kari dia...hehehe..
    take care, ye...

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute