Tuesday, August 2, 2011

Home » » macam mana rasa kalau baby bergerak dalam perut?

macam mana rasa kalau baby bergerak dalam perut?

Assalamualaikum..

ok, memula sekali aku nak tanya, macam mana nak tau kalau baby dah mula ada gerakan dalam perut?
sebab aku sekarang ni dah 17 minggu lebih..
nak lebih senang lagi kalau orang tanya, aku jawab 4 bulan lebih dah..

seriously, aku memang nak sangat tau macam mana rasa dia..
yelah..kalau perut dah besar, dh 7 @ 8 bulan maybe senang nak tau kalau baby bergerak kan..
tapi dalam kes aku ni yang baru 4 bulan lebih, baby sepatutnya dah bergerak gerak ke belum ekk?

kalau baby bergerak pun, macam mana rasenya?
aku tanya sebab lately ni, kadang kadang tetiba rase macam ada kejutan elektrik kat dalam perut aku ni..sampai kadang kadang rasa macam opocot terkejut sbb tetiba perut macam cramp tetibe..

ke perut aku lapar?
huhu..

16 comments:

  1. selalu baby gerak masuk 18 minggu. rasanya macam ada bubble-bubble dalam perut. Tu pergerakan awal la. kalau lapar , takde pergerakan dalam perut ek. tangan je bergerak masukkan makanan ke dalam mulut.

    ReplyDelete
  2. masuk 5 bulan dah start gerak
    esp tuk first timer
    dia rsa mcm butterfly movement
    tpi tak bape nak rasa sgt
    bila dah start kicking dan suke mengeras..
    huhuh...
    24jam jerlah dia nak buat gaya gitu..
    adeii

    ReplyDelete
  3. hai..1st time nak komen sini. Sy pun tgh preggy..nak masuk 22 minggu. Saya start rasa baby gerak masa pregnant dalam 15 minggu camtu. Tapi betollah, rasa gerak tu takdelah rasa kicking yg dush dush dush tu..rasa sikit-sikit jek. Mungkin sbb tgn kaki baby belum cukup panjang nak tendang tumbuk perut mama dia.hehe. Tapi mmg mcm rasa ada rama-rama terbang dlm perut. =)

    Skrg baby sy dah nak masuk 22 minggu..makin kerap pulak dia menari-nari dalam ni..precious moment!

    Taking care ya!

    ReplyDelete
  4. hai..1st time nak komen sini. Sy pun tgh preggy..nak masuk 22 minggu. Saya start rasa baby gerak masa pregnant dalam 15 minggu camtu. Tapi betollah, rasa gerak tu takdelah rasa kicking yg dush dush dush tu..rasa sikit-sikit jek. Mungkin sbb tgn kaki baby belum cukup panjang nak tendang tumbuk perut mama dia.hehe. Tapi mmg mcm rasa ada rama-rama terbang dlm perut. =)

    Skrg baby sy dah nak masuk 22 minggu..makin kerap pulak dia menari-nari dalam ni..precious moment!

    Taking care ya!

    ReplyDelete
  5. rasanya dalam 5 bulan br dpt rasa, tu pun bukan kerap sngt..selalu 1st time pregnant mmg tak perasan sngt gerakannya..tp bila dah masuk 6bulan siap la..hahaa

    ReplyDelete
  6. aku dah 22 minggu.
    yg ni malas betul. jenuh aku membatukan diri kenunun nak kesan pergerakan dia.. lom ada movement lg.

    ReplyDelete
  7. Biasa 5 bulan baru rasa as, dia cuit2 manja gitu.., bukan mcm kejutan letrik tau... Tu cramp tu hehe

    ReplyDelete
  8. saya pernah tanya kat doktor, dia kata setiap ibu ngandung, fasa bila dia boleh rasa pergerakan anak berbeza2. kdng2, even ibu yg sama, anak yg berlainan, pun tempoh tak sama. tpi biasanya dalam minggu ke 18-20 tu dah boleh rasa, ikut pada tisu perut. tapi kalau 22 minggu takleh rasa pergerakan, kena jmp doktor.

    dan perasaan merasa baby bergerak dalam perut pun berbeza2.. ada yg kata cam ada angin dalam perut, ada yg kata cam ada bubble2, ada yg kata cam geli2.. tapi yg pasti, pergerakan tu kamu pasti akan perasan psal berbeza sgt2.

    tapi dalam fasa pertama baby gerak aje. time dah minggu2 akhir nnt, time dia dah kick boxing tu, mmg kdng2 smp kita terkejut bila dia sepak. tu tak masuk lagi perut kita senget :P nnt tup2 nampak bucu kat perut, tu lutut dia la tu.. hahaha

    ReplyDelete
  9. nanti 20 week ke atas akan rasa btoi2... syiokk oo kena kick..jejej

    ReplyDelete
  10. dah 4bln..bunyi jantung dia kita dah boleh dengar..suh cik abang letak telinga kat perut tu....~heheheh~

    ReplyDelete
  11. sama la..saya pun dh 17minggu..tp still x dpt kesan/rasa kalau baby bergerak..tp ari tuh masa scan kt KPJ alhamdulillah bby nampak aktif..doktor pun ckp your baby aktif...hehehhe ;)

    ReplyDelete
  12. prgerakan baby ni berbeza ikot org..ada org yg cpt..ada yg lmbat..mcm emy..wktu dh 5 bln baru rasa btul2..wktu 4 bulan tu rasa mcm ada vibrate je kt dlm..dktor ckp time tu tulang baby pon tk kuat lg nk tendang mama dia..so kite cuma rasa prgerakan die jek..rasa die mcm rama2 dok main terbang2 kt dlm..hehe..

    ReplyDelete
  13. erm.... salam semua.. saya lak dah 21 minggu masih confius bby gerak ke tak... kadang2 rasa ngilu ngilu... xde lak rasa buble buble atau angin.....
    jenuh cube check kut bby tak gerak....

    ReplyDelete
  14. Sama la saya pun 17 weeks.. Tak dapat nak tau rasa dia gerak macam mana..tapi kadang time pagi2 la tengah tidur dia kejut kol 1 pagi masa tu la perut rasa macam perut ada orang cuit2 tapi tak tau dia tendang ke apa..

    ReplyDelete
  15. Saye hamil anak pertama sekarang,mase 18week dapat rase macam denyutan(nadi).ni dah 5 bulan.. baru dapat rase yg lagi kuat sikit.. rase macam dia cuit2 perut kite..mmg rase la..hehe..enjoy your moment...☺��

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum..
    indahkan waktu merasa dlm perot ada sesuatu yang kita syg bawak ke hulur kehilir ..
    now 16w... tapi masa 14w o 15w ada rase sesuatu lembut jer..nak ngaku bby gerak malu sbb rata2 ramai kata 5bln baru rasa bby gerak so diamkan je..
    masa tu tgh main hp sambil mengiring baring bawah pusat tu mcm rasa buble dlm masa 5-10saat je rase patu try cr2 rase xde dah..huuhuhu ad tanya kawan2 dorg kata tu pekerakan pertama baby..allahuakbar melebor senyum...macam xsangka... nk tgu baby main dlm perot lak...

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute