Tuesday, November 1, 2011

Home » » duhai hati..bertabahlah...

duhai hati..bertabahlah...

hati tak tenang..
macam ni lah kalau ada sejarah family yang ada kencing manis..
automatically, nurse terus buat appointment untuk test MGTT untuk aku..
redho..huhu..

1st time buat mase pregnant 3 bulan kot..
result ok..Alhamdulillah..

2nd time yakni hari Jumaat minggu lepas lagi sekali aku pegi minum air gula kt KK..
tapi yang tak bestnya bacaan aku mendadak naik jadi 8.4..
aku rasa sebab malam sebelum kena puasa tu aku bancuh susu tin F&N tu makan dengan cornflakes kot..lupe pulak yang susu tin tu manis..padan muka aku..haha..

sekarang aku dengan rasminya adalah GDM mother (ibu hamil yang DISYAKI mengidap Diebetes Melitus@Kencing Manis) biasanya selepas buat MGTT test dan kena buat BSP bila result melebihi 7.8..

so, nurse dari KK call suruh buat ujian BSP (Blood Sugar Profile) esok..
aku dah serabut dah ni..
4 kali kot kena ambik darah dalam sehari..
dah la masalah HB aku tak settle² lagi..
datang lagi dugaan Kencing Manis ni pulak..
dugaan sungguh..
tapi takpelah..terima dengan redho..
janji baby dalam perut ni selamat..:)

8 comments:

  1. paling xbest bila kena mkn air gula tue...piya pun kena juga..tpi nurse tue xcall apa pun..maybe result ok kot.....sbb klu result xsepatutnya lepa ckp nk kol...minta2 la ok...1st baby nie byk benda tak tau...

    hope akak n baby selamat n sehat:)

    ReplyDelete
  2. akak pun kena diabetes eh? kakak2 sy pun kena. kesian dorang.

    ReplyDelete
  3. ya ALLAH..sabo ye linda...ni betul2 dugaan huhu....

    ReplyDelete
  4. dugaan tu. akak sabar ye. tapi klau nak cari ubat yg elok tuk sakit diabetis ni, akak bgtau sy. sy tau pasal satu jus ni, yg boleh rawat penyakit diabetis ni. ramai pesakit diabetis dah try minum jus ni. mmg bagus. ayah sy yang ade darah tinggi pun minum jus ni. Alhamdulillah, dlm 2 minggu minum,darah dah kembali normal. x de dah darah tinggi. syukur. akak boleh contact saya kalau nak tau details. 0172502370 :)

    ReplyDelete
  5. abang as, sila bagi sokongan padu lagi jitu :D

    ReplyDelete
  6. sabar ye linda.
    Akak pun ada GDM masa mengandung anak ke-2...masa yg sulung dulu ok.
    Yang penting jaga makan. InsyaAllah semuanya OK.
    Jangan stress, nnt BP pulak naik...satu hal plak.
    Apapun, enjoy being pregnant. Nanti bila dah bersalin, u'll missed the moment.
    Take care ye, semoga Allah permudahkan semua urusan linda (Amin!)

    ReplyDelete
  7. Take care dear, jgn stress sgt... Buat je ape yg doc ckp, janji bb n mummy nye sihat.... Yg penting, jaga mkn, jaga kesihatan ye dear....

    ReplyDelete
  8. Jaga kesihatan dan control makan. Insya Allah sume selamat. Selama 3 anak ni saya pernah minum air gula sekali je iaitu masa last baby. Alhamdulillah lepas. Sebelum kena minum air gula tu macam2 pikir. Berserabut kepala otak. Rasa x leh nak telan kan air gula tu. very d manis...

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute