Saturday, January 21, 2012

Home » » Cuti Cuti Bersalin - episod 3

Cuti Cuti Bersalin - episod 3

Episod 1
Episod 2

ngam ngam doktor yang round wad tu dah settle kerja, en asben sampai..
kalau ikutkan belum waktu melawat lagi, tapi en asben masuk jugak sebab nak hantar kain batik kat aku..
aku bawak 3 helai kain batik..tak cukup yer kengkawan..
mana kena darah masa cek jalan lagi..mana yang kena tumpah air milo lagi..ehhh...
hahaha..air milo tumpah atas kain batik aku pagi tu..nasib baik dah tinggal sikit dalam cawan tu..
kalau tak, satu wad bau milo..huhu..

lagipun en asben kena cari rumah tumpangan yang dekat dengan hospital..
nasib baik kat hospital kuantan ni ada rumah tumpangan..
RM 5 per hari..kira oklah kan..tumpang tido je pun..
aku tak bagi dia balik umah dah..
sebab aku ni kena paksa bersalin kan..
so, bila bila masa je boleh bersalin..
aku taknak en asben rushing dari umah ke hospital..
jauh kot chini ke hospital kuantan ni..
amik masa sejam jugak lah..

1.00 pm
ok..masa waktu melawat tu, macam biasa la..
en asben datang..boleh lagi aku gelak ketawa..
baca paper..sembang sembang sambil en asben dok pujuk baby dalam perut ni carik jalan keluar..
boleh?
tup tup pukul 1.30 ada staffnurse datang cakap suruh siap siap masuk dalam bilik rawatan..
siap siap tu maksudnya pergilah cuci apa apa yang patut sebelum pergi menyerah diri kat doktor nanti..
adoyaiii...lemah lagi sekali lutut aku..
en asben dah balik ke rumah tumpangan..

2.00 pm
aku dengan 2, 3 orang lagi masuk dalam bilik rawatan untuk diberi dos kedua ubat induce tu..
masa ni aku betul betul redha jelah apa yang doktor tu nak buat..
sebab baby dah terlebih hari..
kalau biar lagi lama, doktor takut baby membesar dalam perut..
ntah betul ke tak doktor tu cakap..
aku iyer kan aje..
bila nama kena panggil, aku baring atas katil untuk cek bukaan..
doktor kata baru 1cm..adoyaiii...
dan yang tak best nya, tetap kena masuk ubat jugak kat tuutttt...
macam biasa balik semula kat katil, baring selama sejam tak boleh bangun..

tak lama lepas tu, aku dah start rasa mild contraction..
memula sikit sikit lama lama banyak banyak..
dalam hati sempat lagi pikir...
macam ni ke sakit nak bersalin..huhu..
sakit contraction ni mmg tak boleh nak cerita tau..
kena rasa sendiri, baru tau..
dan setiap orang tu mungkin tak sama kan..

4.00 pm
sakit dah makin kuat sampai nak bangun pun tak boleh..ada sekali tu aku nak try bangun jalan jalan..
kan banyak orang kata kalau nak senang bersalin or cepat bukaan banyakkan berjalan..
kengkonon nak praktikkan la ape yang aku dengar selama ni..
tapi tak berkesan langsung pada aku..
jangan kan nak berjalan, nak bangun katil tu pun aku rasa bagai nak putus dua pinggang aku..
ada sekali aku nak minum air..aku turun katil dengan susah payahnya, baru dapat minum air..
sedih giler masa tu..
pastu langsung tak boleh nak panjat katil..sampai terduduk tepi katil..
memang aku tak boleh nak gerak langsung..
kesan ubat induce tu bagi aku memang power giler lah..
dan SAKITTTTT...kalau teringat balik, sedih je rasa..

kebetulan ada staffnurse lalu tepi katil aku..
dia tanya dah sakit sangat ke..
aku tak mampu nak geleng, tak mampu nak angguk dah masa tu..
terus dia pergi amik wheelchair, angkat aku naik pergi masuk bilik rawatan..
tulah 1st time dalam hidup aku naik wheelchair..
tetiba teringat kat Usop wheelcha..hehe..
takde benda lain lah kalau masuk bilik rawatan ni..
cek jalan lagi untuk kesekian kalinya..
masa ni kalau tak salah aku dah 3cm kot..
haihhhhh...baru 3 cm...adoiiiii...

5.00pm
waktu melawat dari pukul 5 ptg sampai pukul 8 malam..
aku tunggu en asben datang masuk melawat sambil menahan sakit yang amat..
sakit yang datang sekali sekala..
tapi bila sakit tu datang, bagai nak bengkok besi katil tu aku pegang..haha..
Alhamdulillah..aku takdelah nak menjerit tak tentu hala..
kesian kat kengkawan yang menunggu hari kat katil lain..
mesti diorang takut tengok aku menjerit jerit kan..

bila nampak je kelibat en asben masuk, terus air mata mengalir laju..
tak tau kenapa tapi rasa sedih sangat tengok muka en asben masa tu..:(
rasa macam ada satu perasaan macam ubat penahan sakit datang melawat aku..
macam tu sekali penangan seorang suami kan..
betul tak para isteri sekalian alam...?

bersambung....peace....:)

3 comments:

  1. salam....sakit kan induce heheheh...ms ank 1st aritu pon same sb kes overdue....tapi 1 xjer....bukaan yg amat lamabt tp sakit yg teramaat sape yg lalui ajer tau perasaan itu hehehe....hopefully 2nd baby ni xdela mcm aritu ;)

    ReplyDelete
  2. xpenah kene induce. ramai kata sakit induce lagi sakit dari sakit normal.
    tabah yer..!!

    ReplyDelete
  3. aduhhhh sedih nya.mst sakit sgt kan.

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute