Tuesday, March 20, 2012

Home » » breastfeeding..go mummy go...

breastfeeding..go mummy go...

disclaimer:
haaa siap ada disclaimer bagai ni..semua entry aku di bawah label Breastfeeding aku tulis untuk catatan dan kenangan di masa hadapan yer..takde niat untuk menunjuk nunjuk apa lagi untuk meriak..aku pun ada masalah sendiri dalam meneruskan perjalanan penyusuan susu ibu..harap maklum..peace..:)

macam yang aku cerita sebelum ni, Asyraf memang dah minum FM diusia 3 hari lahir..
tapi dalam pada tu aku try jugak bagi Asyraf hisap B dengan bantuan nipple shield tu..
setiap 2 jam memang aku kejut dia suruh hisap B..
sebab aku takut Asyraf kena kuning..
memang lah kalau ditakdirkan nak kena kuning tu akan kena jugak..
tapi aku ikhtiar jugak sebab masa tu en asben kan dah balik KL..
kereta abah pulak masuk workshop..

tak dapat aku bayangkan kalau lah Asyraf kene kuning, aku kena pergi balik klinik or hospital nak naik ape..
sapa nak bawak kan..takkan nak naik teksi pulak..
masa ni aku selalu bisik kt Asyraf..
suruh dia hisap susu banyak²..
dia pun macam paham je kepayahan yang bakal terjadi kalau dia kena kuning..huhu..
Alhamdulillah syukur sangat2 Asyraf bebas jaundice..

lepas dia hisap, aku sambung pum pulak..
memula memang pum angin jelah..
lama lama tu baru lah keluar setitik setitik..
dapat lah banyak ni..
cukup lah untuk perut baby kan..

Alhamdulillah..
colostrum ni..kuning pekat lagi..
masa ni Asyraf umur 3 hari baru susu keluar..

masa ni Asyraf sebulan aku pump dapat banyak ni..
tapi jangan ingat senang senang tau aku nak dapat banyak ni..
struggle aku pump guna pump manual..
lenguh tangan kiri kanan..
lenguh tengkuk jangan cakap lah..
nak dekat sejam aku pump..
tapi Alhamdulillah ade rezeki Asyraf..:)






















kalau ikutkan tarikh kat gambar tu masa ni Asyraf dah sebulan lebih kot..
ada lah time time yang aku skip pumping or ngelat nak pump tu..
bila aku pump dapat la banyak ni..
masa ni rasa macam nak lompat bintang 8 kali..
tapi aku kan tengah pantang..
kang tumpah darah sapa yang susah...aku jugak..huhu..

harap rezeki susu ibu untuk Asyraf melimpah ruah..
aku pun kena struggle mengepam sebab Asyraf sekarang memang dah tak pandai langsung direct breastfeed..
so, terpaksa lah pam pastu masuk peti ais..
bile nak guna, suamkan susu tu baru bagi..
agak leceh sikit berbanding korang yang boleh direct breastfeed kan..
tapi takpe..caiyok caiyokk..
go mummy go...
nak jadik super mummy macam Sue jugak lah..
insyaAllah boleh...:)

dengan ini aku nak isytiharkan aku sekarang Exclusive Pumping Mother..
walaupun tak se exclusive mane..haha..

5 comments:

  1. eh, takpe-takpe pumping je. simpan. peti satu pintu bhgn freezer boleh thn 2mggu. masa auni hari tu kita taktau pun boleh buat stok byk2. so mmg takde stok langsung. dia tak pndai direct. sentiasa pam. sentiasa kosongkan breast menjadikan susu sentiasa dihasilkan.

    dah dapat anak nmbr 2, masih struggle pumping kat opis simpan, bg baby sitter, sampai masuk bln ke 6 ni. alhamdulillah. teruskan tau, jgn skip2. nnt menyesal sgt2. merujuk pd diri sendiri ni. hihiii.

    eh, salam perkenalan. terpanjang pula komen. maaf ye. teruja :D

    ReplyDelete
  2. kite same2 kuat!! moga Allah makbulkn!..Aminn

    ReplyDelete
  3. pam manual memang penat.....xpe, demi bby....

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute