Monday, March 19, 2012

Home » » siapa yang cipta nipple shield ni ekk?

siapa yang cipta nipple shield ni ekk?

ibu ibu semua..
pernah kena bengkak susu?
macam mana rase?
huhu..

aku?
pernah kena..
dan sampai bila bila pun rasenya aku ingat betapa sakit peritnya bengkak susu..
tapi dalam sakit sakit tu aku syukur..
sebab kalau sampai kena bengkak susu, maknenya aku ada susu lah kan..
cume nya aku konpius macam mana nak keluarkan susu tu dr B..

aku ada masalah inverted nipple..
sebab tu Asyraf tak boleh nk latch betul betul..
puas aku pump..tapi tak keluar susu langsung pun..
sakit sampai tak boleh nak baring langsung..
rasa macam ada batu besar dan berat dok tergantung kat situ..
sakitnya Tuhan je yang tau..

macam macam cara aku buat nk kurangkan sakit..
tuam ngan tuala panas lah..
guna sikat lah..
tapi still tak jalan..
sakit sampai mengalir air mata ni..

Asyraf pulak, bila lapar je, ma aku sumbat FM..
aku memang dah tak ambik tau pasal Asyraf dah..
stress giler..
masa tu dah tak boleh langsung sentuh B..
macam nak meletup...huhu..

tetiba aku teringat time beli barang baby kat JJ dulu..
rasenya aku ada beli nipple shield atau puting tiruan tu..
aku pun selongkar dalam box barang Asyraf, pastu rendam nipple shield dalam air panas jap,
then terus try guna..
memula memang sakit giler..yelah kan..B memang tengah bengkak..
nk usik pun sakit..
tapi kuatkan semangat try bagi jugak..
susah payah barulah Asyraf dapat hisap..

lps tu barulah aku try pump..
aku kan pakai pump manual..
sampai naik lenguh tangan, tapi yang keluar nya setitik setiktik je..
melekat lekat kt corong pump tu..
susu yang melekat kt corong tulah aku sua kt mulut Asyraf..hahha..
pengalaman sungguh..

ma aku kata..
puting aku tersumbat..
sebab tu susu taknak keluar walaupun aku dah pump..
sebab tu kena baby jugak yang suck..
tapi sebab aku punya masalah inverted nipple, so aku kena guna bantuan nipple shield..













aku memang nak berterima kasih sangat sangat pada sape yang cipta benda alah ni..
bidan yang urut aku pun cakap pandai betul sapa yang reka puting tiruan ni..haha..
kengkawan yang tengah pregnant, kalau boleh beli je nipple shield ni..
standby siap siap..
ada banyak brand..yang murah ada..yang mahal pun ada..
manalah tau kot kot berguna kan..
contoh kes macam aku ni..baby tak boleh nak hisap puting..
tapi kalau baby korang lahir lahir je terus pandai hisap puting, Alhamdulillah..:)

so, Asyraf sekarang still susu badan lagi ke dah minum FM sepenuhnya?
tunggu nanti aku sambung lagi ekk..
entry ni dah panjang dah ni..
aku pun pening nak baca balik..hehe..

6 comments:

  1. aku pun ada masalah puting tak berapa nak ada nenen belah kanan. apa aku buat, bg yg belah tenggelam tu dulu.... bila selalu bagi yg tu, bby pandai suck & lama2 keluar gak la.. otherwise ko blh guna picagari yg dah dimofied.. wah! cam enjin kete kehkehkeh!! misi klenet desa mesti tau punye. cer ko tnya diorg.. kang aku citer kat sini lgpanjang dr n3 ko jadinya...

    ReplyDelete
  2. kawan baik saye pon cadangkan beli awal2 bende ni..dah beli sepasang..cukup kot...tengok kat kedai ade banyak jenis n jename..ade yang tebal dan ade yang nipis..tak tau yang mane sesuai..

    ReplyDelete
  3. akak, nak tanya, hehe bengkak susu ni memang wajib jadi kat setiap ibu eh?....

    ReplyDelete
  4. Xpe, pelan2 kayuh ye leen... Mg Ada rezeki si bb :)

    ReplyDelete
  5. Salam perkenalan....xtaw lak ader mende alah camtu....hehehe....

    ReplyDelete
  6. Salam sis.nipple shield brand apa ye sis guna?

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute