Thursday, April 26, 2012

Home » » bila anak batuk dan selsema..ada petua?

bila anak batuk dan selsema..ada petua?

susah hati tak bila anak kecik anda demam batuk dan selsema?
rasa nya kalau boleh transfer demam batuk selsema tu pada kita, kita dah buat kan?
tapi tulah masalahnya..tak boleh..

Asyraf tak demam..
Alhamdulillah syukur sejak lahir sampai lah dah nak masuk 4 bulan ni sekalipun tak pernah demam..
tapi dah 2 hari ni Asyraf batuk berkahak..
selsema ada jugak sikit²..
kadang² bersin..

kesian sangat bila tengok dia batuk sampai terangkat angkat perut..
Ya Allah..sedih nya..mesti sakit kan masa nak batuk tu..:(
tapi kalau dia tidur tak pulak batuk..
bila dia terjaga ni je..
baru je nak start sembang dgn abah, dah batuk..
maybe dia rasa macam geli tekak kot..

pengasuh suggest beli kan vicks untuk baby..
aku beli kat Watson..Rm13 kalau tak silap..

Vicks ni tak panas macam vicks dewasa tu..
bau pun best je..macam bau bunga pun ada jugak..
aku sapu kat ubun², dada, belakang badan pastu kat tapak kaki..
harap² berkesan..InsyaAllah..
korang ada petua lain tak?
selain pergi jumpa Dr. Nadir Khan tu..hehe..
boleh la share..

































budak tgh tak sihat badan..
tapi memang syukur sangat² sebab Asyraf tak demam..
nangis merengek pun tak..
tiap kali aku terbangun, memang aku rasa badan dia..
takut panas..























kesian sama ini budak demookkk..
memang saje aku alas kepala Asyraf guna bantal bucuk aku..
bagi bau mummy dia sentiasa dekat..haha..motip???

5 comments:

  1. hadif baru2 ni pun batuk, amik jugak ubat doc..tp sy cuba gak cara lama..

    amik bawang putih 2 ulas, bakar..pas tu lenyek2 ngan minyak masak..sapu kat dada..InsyaAllah batuk kurang..

    mmg kesian tgk baby batuk ni..cepat sembuh ye Asyraf..=)

    ReplyDelete
  2. anak sy arryan hasbi suara skang serak2..mmg jantan betul bila dgaq sore dia maybe skang msim panas kan. mak sy slalu letak putik buah kelapa, tp kalau org utara pnggil putik buah nyoq, geser2 dlu kat lesung batu kmdian ambil skit yg lekat kat lesung batu tu letak kat ubun2 baby. insyaAllah selesema dia akan sembuh dngan izin Allah.

    ReplyDelete
  3. salam

    kwn suami saya bagi petua. katanya wapkan muka anak dalam ruang tertutup. nanti selsema dan kahak tu keluar. tapi saya tak try lagi, xtau berkesan ke x. kot awak nak cuba. untuk anak saya, saya susukan je. cuma doc ada bagi satu ubat cair untuk ilangkan pekat hingus tu so dia takla tersumbat kat idung...

    ReplyDelete
  4. Alololo, tido buai yek dia, Mg lekaas sembuh ye...

    ReplyDelete
  5. as salam kak,akak pernah dengar x DrSneez.produk org muslim.diformulasikan oleh 4 org doktor.bby saya selalu selsema sbb resdung brjgkit ngan saya.sy cba pakai ni..alhamdulillah berkesan,skali sapu je,hnya bbrp mint dh leh tdo lena.
    boleh tgok kt link ni
    http://www.slideshare.net/suhaimisarip/drsneez
    berminat,boleh order ngan sy..RM50 FREE POSTGE K..

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute