Wednesday, July 4, 2012

Home » , » Asyraf's 1st solid food

Asyraf's 1st solid food

5 bulan 3 minggu..
aku dah bagi asyraf makan..
kenapa tak tunggu sampai 6 bulan?
tak takut ke kalau jadi pa pe kat asyraf..?
tak kesian ke kat usus asyraf..?
hanya aku, en asben dan Allah je tau betapa takutnya masa mula² nak suap asyraf makan hari tu..
sampai macam tu sekali..padahal nak makan puree apple je pun..bukan makan nasik kandar..hehe..
tapi, bila dah google..aku jumpa ni..


Makanan pelengkap: Bila untuk memulakan?

Pakar pemakanan kanak-kanak mencadangkan supaya beby diberi makan seawal usianya 6 bulan.  
Tapi ada beberapa benda as consideration yang mungkin kita boleh mula bagi beby makan.
That are:
  • beby dah mula duduk dengan sedikit sokongan atau tanpa sokongan dan boleh mengawal kepalanya.
  • cepat lapar dan mommy akan kerap menyusukan beby
  • boleh mengawal lidah dengan baik
  • mula mengunyah atau menggerakkan mulutnya seperti mengunyah
  • suka memasukkan benda ke dalam mulutnya
  • menunjukkan minat kepada benda yang kita makan dan cuba merampasnya

sumber : SINI

asyraf dah ada semua tanda² di atas..
so, kitorang decide dah boleh bagi makan ni..
asyraf's 1st solid food is Puree Apple..
senang je nak buat ni..
aku yang jarang² masuk dapur ni pun boleh buat, 
ape lagi korang yang hari² masak kan..

1) kemain lagi beli Fuji Apple..demimu anak..kalau tak, selalu beli apple rm5 selonggok tu je..hehe..
2) sila kupas dulu, potongla kecik kecik ikut sesedap rasa..
3) aku takde pengukus..so, aku masak air, tunggu mendidih, aku letak tapis tu atas periuk yang mendidih tadi..jadi jugak..
4) tunggu sejuk sikit, masuk dalam blender, blend lah sampai halus / hancur. aku letak air rebusan/stim apple tadi tu..
5) aku tapis sekali lagi sebelum masukkan dalam ice cube ni..
6) nah..dh keras dah pun..

setakat ni baru 2 kali asyraf makan..
1st time bagi, muka berkerut habis..
mulut tak nak bukak..
pelik agaknya..huhu..yelah sebelum ni minum susu guna botol je..
ni tetiba minum pakai sudu bagai..
sibuk nak capai sudu adalah..

second time bagi, memula tak nak bukak mulut..
lps aku buat aksi dapppp dappppp dapppppnyerrrr..( sila imagine )..
barulah nak bukak mulut..hahha..
siap dia yang nganga dulu kalau aku lmbt suap..
ape tak lambatnya, mummy suap dalam mulut mummy dulu..hehe..
sedap wehhh puree apple tu..

notakakisizelapan: bila anak dah start makan, barulah rasa wahhh anak aku dah besorrr dah..hoho..

11 comments:

  1. Teringat pulak masa my son kecik2..:) bagi mam cmnie gaks...Bravo mummy!:)

    ReplyDelete
  2. puree tu bg keras kat tempat beku peti sejuk ke? entah la bc blog lain mmg la ada diorg tunjuk bg anak 6 bln mkn apa segala..tapi tak tunjuk step tak tunjuk cara..takde gambo pun takpe..tulis poin2 mcm step buat puree ni pun ok je.....

    maaf la org belum ada anak mmg byk tanye =I

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh singgah sini ade care2


      http://nadiahazizan.blogspot.co.uk/2012/09/resepi-bubur-ayam-weaning.html

      Delete
  3. as..nk ty..kalo yg beku tuh,sejuk mcm ebm jugak ke time nk gune?pastu,puree tu bg suam2 mcm susu gak ke?

    ReplyDelete
  4. Best time dah boleh wat solid food utk anak kan?Masa nilah mummy nak test mcm2 recipe simple & sihat utk anak..
    Boleh terjah link ni utk perkongsian bersama..:)
    http://nukilanummiabi.blogspot.com/2012/03/solid-food-for-my-baby-dah-basi.html

    ReplyDelete
  5. anak saya stat makan kentang yg blend dulu. dah masuk 7 bulan baru terpikir bagi puree apple. tapi sebab dah 7 bulan kut, saya x stim pon. blend macam tu je.

    ReplyDelete
  6. anak 1st semua benda jadi eksaited kan :)


    Salam singgah,
    bilaupttestmulapositif.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Wah asyraf dah makan! Tak sabar nak tunggu anak sendiri pulak makan.tapi gajet-gajet tak beli lagi ni.huhu.

    ReplyDelete
  8. huhu comel. my baby umar pon same. Umar suke chicken porridge
    storage gune beaba punye

    http://nadiahazizan.blogspot.co.uk/2012/09/resepi-bubur-ayam-weaning.html

    ReplyDelete
  9. CPM nadiah azizan..nape xleh link blog awak

    ReplyDelete
  10. CPM nadiah azizan..nape xleh link blog awak

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute