Thursday, July 5, 2012

Home » , » soalan tentang solid food..

soalan tentang solid food..

ermmm..macam mana ekk..
aku nak cerita lebih pasal penyediaan solid food ni, aku sendiri pun baru 2 hari bagi Asyraf makan..hehe..
masih lagi korek², gali², baca², cari² ilmu pasal solid food ni..
tapi sebab dah ada yang tanya, aku try lah jawab ekk..
mommies yang dah terror, tolong betul kan ek kalau salah jawapan yang aku bagi ni..
nnt jadi ajaran sesat pulak..hehe..

ni yang pertama..
ok..setakat yang aku paham..
bagi ibu ibu bekerja, yang nak bagi anak mereka makan hasil air tangan mereka, solid food ni boleh dibekukan..tahan lama tapi kalau boleh jangan lah buat banyak² sampai sebulan dalam esbok korang kan..
agak² je masa masak tu boleh dapat 2, 3 kali makan, oklah tu..
tapi terpulanglah masing² punya pendapat lah kan..
pada pendapat aku, eloklah buat sikit²..
sebab nak bagi makan ni pun ada peraturan dia kan..
4 days rule ke ape tu..
sebab nak tengok anak kita ada alergik ke tak dengan makanan yang kita bagi makan tu..

tapi tapi tapi...
kalau korang rajin masak hari², setiap pagi sebelum pergi kerja tu, lagi bagus kan..
aku bukan tak rajin, tapi tak sempat kottttt...hahha..alasan..

ni yang kedua..

ok..disebabkan aku ni baru je bagi asyraf makan puree apple, aku buat macam ni je..
aku keluarkan seketul puree yang beku tu, letak dalam bekas kecik..bagi cair dulu..
lepas tu rendam je bekas tu dalam air panas..macam korang panaskan EBM tulah kaedahnya..
kalau ada warmer lagi bagus kot..
aku tak tau sebab aku tak pernah ada warmer..huhu..
bagi lah suam² sikit puree tu..kang tak pasal demam selsema pulak anak kalau bagi yang sejuk kan..
aku agak je ni..hoho..
nak bagi puree saje² boleh, nak campur sikit dgn susu ibu or FM pun boleh..:)

agak² entry aku ni menjawab soalan tak?
hehe..
ke aku yang tak paham soalan?

ada soalan lain?
ecehhh...bajet aku dah 2 tahun bagi asyraf makan..padahal baru 2 kali..hoho..

5 comments:

  1. selalu nya full tyme housewife ok lah buat solid food ni.kalau nk dibeku bekukan tu mcm xbest lak rasa.sian baby.

    ReplyDelete
  2. frozen homemade baby food better dr commercial baby food (dan juga lebih murah)

    slalunya kita buat stok 2 minggu...so far nmpk ok je..jemputlah ke blog kita kot2 leh share tentang solid food (bwh tag cooking lil tummies)

    ReplyDelete
  3. betol la tu jawapannya.
    saya dulu konon-konon nak bekukan jugak, tapi bby xmo makan. dia nak yg fresh. maka gigihla maknya bangun pagi sediakan bubur untuk hantar ke nursery.
    tapi skrg dah ok sket. sebelum tidur malam tu dah buat bubur, esoknya panaskan je sebelum packing untuk ke nursery.

    ReplyDelete
  4. as..noted!hhehe...post lg pasal solid food ek...:)

    ReplyDelete
  5. saya pun rasa kurang best sikit bagi yg beku dan ubeku ni pada baby...tapi kena korban sikit la masa tidur bangun awal2 siapkan makanan baby

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute