Thursday, August 2, 2012

Home » , » mari mempuree

mari mempuree

ni aktiviti hari ahad lepas..
pagi² dah pergi Ong Tai Kim..
pergi sorang je..
asyraf tinggal dgn abah dia..
aku dah siap mandikan n susukan asyraf..
baru keluar..

senang sikit pergi sorang..
boleh pilih barang dengan tenang..hehe..
kalau tak, main ambik je tak sempat nak belek ape lagi nak compare harga..huhu..

oklah, cut it short..
balik tu terus je laju laju buat puree utk budak bertuah tu..
sebab tengahari nk shoot pergi umah mak mertua kat Serendah pulak..
bukak pose kat sana..






ni je yang sempat buat..
apple puree..
carrot puree..
puree kurma..
buat 3 puree ni pun abah dia dah jeling jeling isyarat lama lagi ke kt dapur tuh..
haha..

ni pun dah nak habis dah ni..aduhaiii..
bila nak start mem puree lagi ni..
susah nak buat kalau abah dia takde kat umah..
aku nak bersilat kat dapur pun tak tenang..
kejap kejap kang pergi intai budak bertuah tu buat ape..
pastu semua bende nak masuk dalam mulut..
habis lah henpon, segala flash card masuk mulut..
lagi best kaki pun masuk mulut..apakah???
hohoho..

bila puree dah sejuk, masukkan dalam esbok yer..
boleh je kalau puree dah beku, transfer masuk dalam tipuware or seal bag..

yes..nilah rupe dalaman esbok ku..
rak atas tu bahan² basah..
stok sotong, ikan, ayam..
sikit je stok aku..

rak bawah tu, segala macam frozen food ade..
popia otak², nugget ikan, isi ketam, eskrem pun ada..
dan yang terbaru puree..hehe..

frozen EBM?
nan hadooooo..
semuanya aku sejukkan saje..
tak dan nak bekukan pun..
maklum lah stok kais hari ni untuk esoknya..
hehe..

oklah..sekian entry di pagi yang dingin..
dapat bantal best jugak ni..
hihi..:)

10 comments:

  1. macam best ja tgk puree tu! kene sabar menunggu my Hussein turn 6mo nih. hehehe

    ReplyDelete
  2. @vee
    hehe..sabar sabar..
    eh, vee, blog awak ada malware detected tau..mmg tak boleh bukak kalau kita guna Chrome..

    ReplyDelete
  3. tu laaa. kite tgh adjust nih. ade blog dalam bloglist tu yg de malware. tapi, dah buang dah. still xleh bukak ek? dia kate ape ek? sebab kite bukak gune chrome kat pc kite, boleh je. bukak kat lappy hubby, baru nampak malware detected tu...

    ReplyDelete
  4. cantiknye bekas tu..beli kat mane ek?? ;)
    kalo kita bekukan puree ni..nak makan kena panaskan balik la kan...sori tnya xtau cara..

    ReplyDelete
  5. @vee
    saya dah emel awak..cek yer..:)

    @ika
    bekas tu beli kt Giant jek..RM4 dapat 2 bekas..
    bila nk guna frozen puree tu, kena cairkan mcm EBM tu dulu, then boleh lah panaskan guna warmer or air panas..:)

    ReplyDelete
  6. waaa rajinnya wat banyak2!

    nanti anak dah boleh makan, niat hati nk rajin mcm ni jugak lah :P

    ReplyDelete
  7. @mysarah
    buat sekali banyak senang sekali kecahkan dapur..saya ni buat puree je, tapi kecahnya macam buat kenduri..huhu..

    ReplyDelete
  8. tak sbar nk buat untuk aqilah pulak.lagi 23 hari nak 6 bulan

    ReplyDelete
  9. @sue
    sabar sue..hehe..lps ni boleh share resepi masakan utk anak2 pulak..hehe..

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute