Wednesday, October 17, 2012

Home » , » simple bihun sup untuk asyraf

simple bihun sup untuk asyraf

1st time ni bagi asyraf makan bihun..
sebelum ni asyiklah bubur nasik..
mummy pun boring nak buat..haha..

tapi aku buat bihun sup simple je..
resepi susah2 sangat aku tak buat..
padahal aku tak reti..haha..















bawang merah
bawang putih
sehiris halia
stok ayam
puree kacang buncis
cauliflower sikit
carrot (lebihan masa buat stok ayam dulu)
rempah 4 beradik

tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah 4 beradik..
masukkan air sikit..
masukkan stok ayam dan segala mala pure yang ko ada..
masa tu aku cume ade puree kacang buncis je..haha..
tapi agak2 la..jangan lah masukkan puree labu pulak kan..


















bihun pulak aku rebus dengan serbuk kunyit sikit..
saja nak bagi effect lebih..haha..
bihun tu aku dh potong pendek2 so senang masa nak suap asyraf nanti..
takdelah menjejeh jejeh kan..
rase agak sedap walaupun tawar tanpa garam tapi stok ayam tu dah cover semua rasa sup tu..
paham kan..hehe.

aku ni takdelah strict sangat pasal solid food ni..
biasa2 je..kadang ade jugak aku suap asyraf biskut tiger susu cicah air masak..
ade jugak aku suap biskut merry cicah air milo..
tapi tak selalu..ikut mood aku lah..

8 comments:

  1. terbaeik la...nak masak bihun sup gak la..tapi kannn fayel tak nak makan apa saja makanan buat masa ni melainkan nestum...huwaaaaaaaaaa beralih selera sudah....kemain dia makan rakus cerelac tu..penat mak dia keluar peluh masak..haram dia nak jamah ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe kak...tunggu lepas selera fayel dtg dulu..
      lagi satu cerelac tu ada mcm manis2 skit kot..tu yg jadik sedap tu..hehe..

      Delete
  2. haa..resepi nih cam leh try...tp,mihun tu nk kena lenyek2 gak ke sket?

    ReplyDelete
    Replies
    1. try jgn tak try..
      masa saya suap asyraf tu, saya tak lenyek pun..sebab asyraf dah ade 6 batang gigi..dia kunyah2 je..lagipun bihun tu lembut giler sebab rebus lama..huhu..

      Delete
  3. waaahhh..aty baru godek2 blog awak ni nak tengok resepi2 solid food tuk qaleef..tengok sekali ilmu2 yang diturunkan..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeker..patut lah mcm bergegar gegar blog ni tadi..ade org dok godek rupenya..
      hehe..silakan aty..

      Delete
  4. salam....ermm sedap ni...balik nanti nak masak mee hun sup gak la...untuk2 anak2

    ReplyDelete
  5. hai tengok awk teror bab buat puree... nak tanya boleh...
    macam mana nak sediakan makanan baby 6 bulan untuk dihantar kepada babysitter...
    sama ada dalam pentuk cube hantar kepasa babysitter atau panaskan semua makanan dia masukkan dalam termos n hantar ke babysitter

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute