Thursday, December 13, 2012

Home » » pengasuh

pengasuh

bukan kisah pengasuh Asyraf..
ni kakak jiran sebelah umah yang mengasuh sorang budak pompuan skrg ni dh 2 tahun lebih kot..
dulu2 konon aku nak hantar Asyraf kat kakak ni lah..senang kan..sebelah umah je..
tapi budak pompuan tu, Yaya nama dia jeles yang amat..
kakak tu baru nk dukung Asyraf, dah melalak lalak tak bagi kakak tu dukung Asyraf..
kakak tu pun tolak dengan baik sebab masa tu Yaya baru setahun lebih..
kecik lagi kan..kakak tu jaga yaya sorang je..

Alkisah..
petang semalam lepas balik kerja, aku saja join kakak tu lepak depan umah..
sekali sekala kan..boleh jugak Asyraf hirup udara petang..
asyik terperap dalam umah je..

kakak tu mula cerita..aku dengar jelah..
mak yaya ni makin lama makin lambat ambik yaya..
ayah dia abih kerja pukul 5.30 ptg..
pastu berdesup pergi KLCC ambik mak yaya pulak yang habis kerja pukul 7..
pukul 8 baru sampai gombak, baru ambik anak..
bukan lah akak nak berkira ke ape kan..
tapi kalau dah hari2 balik lambat, sendiri pikir lah..
akak nak solat maghrib pun payah..
kalau bukak puase, sebelah tangan makan, sebelah tangan lagi pangku yaya..
budak ni taknak duduk bawah...

pastu yang si anak ni pun dah pandai cakap..
makan pun pandai..nak udang je..
hari2 nak udang..
akak pun hari2 lah beli udang..
mak yaya ni bukan tak tau anak dia suka makan udang, tapi tak pernah pun nak hulur walau RM10 lebih masa bayar RM250 tu..
pastu nampak Bai jual roti, nak roti pulak..
kite ni kesian, pergi belikan roti..

akak tak kisah..akak sayang yaya ni..
tapi tulah..akak ni tak kerja..
ni jelah yang boleh akak buat..jaga budak..
pastu tak pandai jaga ramai ramai..sebab akak jaga kakak yang sakit tu lagi kan..
dalam banyak2 akak jaga budak, yang ni yang paling kedekut..

pastu akak ni tanya aku pulak..
linda hari2 bawak bekal ke hantar umah pengasuh Asyraf ni..
aku jawab..
a'ahh..hari2 masak bubur nasik..sebab Asyraf punya bubur nasik takde garam lagi setakat ni..
pastu roti gardenia yg 70 sen tu satu..
pastu baby bite tu 2 paket linda hantar..
rasenya cukup kot, sbb kalau time cuti, setakat tu jelah Asyraf makan..

bla bla bla bla bla.........

korang, korang buat macam mana kt pengasuh..
kakak ni baik tau..jaga yaya tu bersih je..
kalau petang2 tu wangi je..
baru 2 tahun lebih dah pandai mengaji tau..
kakak tu ajar alif ba ta.........
A,B,C 1,2,3 tu toksahlah cerita..
laju je kalau suruh baca..
cakap pun petah..
hurmmmm...
tengah kusyuk tengok Adam dan Hawa..haha..

hari2 doa semoga asyraf tak menyusahkan pengasuh..
semoga baik2 saje kat sana sementara mummy abah keluar kerja..
setakat 11 bulan ni, tak pernah lagi aku pendam rasa dengan pengasuh..
Alhamdulillah..
kalau balik kerja, terus pergi amik..
tapi kalau hujan lebat sangat, aku SMS pengasuh ambik Asyraf lambat sikit, sebab aku ni penakut nak drive kalau hujan lebat sangat..huhu..

sekian, entry panjang lebar..
thanks sudi bace..
petang ni nak bawak Asyraf checkup..:)


19 comments:

  1. betul..anis xberkira ngn mak airiell...sbb anis taw, kdg2 ada gak amek airiell lambat..penah amek kul 8 mlm..kejadian smalam..hahaha....kalo lambat anis akan msj gtaw...mak airiell pun cmtu..die akan msj apa2 gtaw psl airiell..kalo kul 6 airiell xmndi lg sbb airiell tido.. die akan msj tnya anis blk kul bapa...stiap kali amek airiell wangi jek..kemas..penah g amek airiell masa tu die tgh pgg botol susu, suukan airiell..airiell lak mnum susu kaki tkangkang mcm tuan bsr...haha..nmpk die syg sgt kt airiell..slalu dlm sbulan airiell slalu xgi umah pngasuh dlm 2 hari..tp anis ttp bayar full...sbb mls nk bkira bila pikirkan kdg2 anis ada amek airiell lambat...kalo g mn2 slalu beli buah tgn..tok airiell pesan, jgn bkira sgt ngn pngasuh n anak2 pngasuh...alhamdulillah, stakat ni ok je..naty sampai airiell bsr pun anis ttp akan bekalkan mknn utk airiell sbb nak airiell mkn hasil tgn mumy die.. :) pnjg lebooe komen..kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann..sama lah kite..kadang kalau rezeki lebih, belikan vitagen 1 pack, biskut2 ke, hantar umah pengasuh..bukan niat nak rasuah ke ape kan..hehhe..
      tp dengan niat membalas budi pengasuh..dia dh tolong jaga asyraf dgn baik setakat ni..

      Delete
  2. tu la manusia ni kan...
    dapat pengasuh baik..
    yg jaga anak kita macam anak sndiri, tak berkira dengan mak bapak,tp mak bapak nye pulak berkira sangat pulak...
    hurm...untungnya mak bapak yaya tu,dapat pengasuh yg baik..tp syg, xreti nak hargai..nak kena dapat pengasuh mcm bekas pengasuh amirah baru nak sedar agaknya...baru bertemu buku dan ruas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..a'ahh ekk..dapat mcm ex pengasuh amirah dulu baru tau kan..
      amirah sekarang dah ok kan?

      Delete
  3. kadang2 kesian pulak dengar cerita yang pengasuh camni kan. kalo tak asek dengar buruk2 je pasal pengasuh..

    moga2 kita jadi mak bapak yang boleh tolerate la ngan pengasuh, lagi2 kalau dah jaga anak kite baik2. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..sllu bace entry mak2 yg dok komplen pengasuh..
      ni entry pengasuh komplen mak pulak..hehe..

      inshaaAllah..aminnn..:)

      Delete
  4. tu lah kan, bila anak dh besar nanti, dh start makan macam2, kenalah bagi duit lebih sikit kat pengasuh, buat spare, kotnya nak beli aiskrim ke, kotnya dia bagi anak kita makan makanan dia ke, budak2 apa yang dia nampak itu yang dia nak, ni anak kecik lagi xpelah, tak pandai mintak lagi, nasib baik leenda buat entry ni, so atleast mengingatkan kita yang tak tau ni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'aahh..anak2 pengasuh asyraf yang dah besar 3, 4 tahun tu pun skrg dh pandai nak breakfast nasik lemak la, roti canai la, nasik dagang la..hehe..
      saya nnt pun kalau ditakdirkan dah tak larat nak sediakan sendiri makanan Asyraf, memang kena tanya dengan pengasuh betul2 pasal duit makan ni..kalau betul dia tak mintak, kite ni kena lah pandai sikit..jgn la iye kan je..betul tak?

      Delete
  5. ada makcik kt kawasan rumah saya jaga anak cikgu,keje sblh pagi. isteri keje ofis balik kul 5. Tapi amik anak kul 10mlm. Byr rm250 tp klu hari yg dia x anta tolak duit.. Tak patut btul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayoyoyo..mcm ni punya org pun ade ke?
      tak pikir ke pengasuh tu pun ade kerja lain selain nk hadap anak diorg..
      siap tolak duit pulak tu..
      tak patut sungguh..

      Delete
  6. tu la kn?pengasuh nk jaga ank kite pn,Alhamdulillah dh...kite wat baik ngn dia,mestila dia pn dgn senang ati nk jaga ank kita...seboleh2nya xnk nyusahkan pengasuh ngan kerenah ank kite...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..at least kite berbudi dgn pengasuh dengan harapan pengasuh dapat jaga anak kite dengan ikhlas..bukan sbb duit semata mata..

      Delete
  7. saya anta bubur nasi utk 2 kali makan, nestum pun anta gak, baby bites 3, ehhh banyak la bg makanan kat pengasuh tu...hihihi...tapi risau gak sbb kitorang laki bini balik lambat...sy sampai umah dalam kul 6.30...rase bersalah gak la...heee..tp nak wat camne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok lah tu wawa..ni hantar anak dengan baju2 je since baby..
      kirenya 1st solid food pun pengasuh yg buat..huhu..

      Delete
  8. bile ank2 dh besar pndi mintak tuh mintak ini kne la bg lebih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..kite parent ni kena lah 'pandai' skit kan..:)

      Delete
  9. alahai sian kakak tu. bukan senang nak dpt pengasuh yg baik, dah dapat tak pandai nak hargai plak. sian.

    ReplyDelete
  10. btl2... sian kat pengasuh tu.mmg ada je parents yg amik kesempatan mcm ni.aritu BIL punya kakak cerita...bila dia cuti, kira hari cuti..tp bila dia blk lewat tak kira...

    ReplyDelete
  11. alahai..baiknyer akak tu..kesian pulak tengok biler orang buat macam tu..tak tau ker biler dah bagi tangungjawap tu kat orang lain..tolong lah berpada..dah orang tu jage elok..amik kesempatan pulak..macam2 kan...kekadnag pengasuh ni tak boleh harap..kite yang tekene..biler dapat pengasu yang baik..tak reti pulak nak bagi penghargaan lebih.....hurrmmm

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute