Thursday, April 18, 2013

Home » , , » bihun goreng sukehatiakulah

bihun goreng sukehatiakulah

Assalamualaikum..

hari rase macam nak update pasal solid food asyraf yang aku sendiri pun dah tak ingat bila punye ni..
hihihi..biaselah kan..
bukan selalu aku rajin benor nak susun susun bahan, pastu snap gambor, pastu baru nak masuk dalam kuali..
biasenya, kuali dah panas baru aku kelam kabut nak hiris bawang, nak potong sayur bagai..
kalau hari bekerja lagi lah huru hara dapur aku..
semua bende nak buat..

ok2..kalau ikutkan resepi bihun goreng ni sap sap soi je korang boleh buat kan..
saje aku je gatal nak bagi jugak resepi..hahaha..
yer anak anak..hari ni mak nak tunjuk resepi bihun goreng sukehatiakulah..
bihun yang dah dicelur dan dipotong pendek..
bawang putih
bawang holland
sebiji telur
udang
carrot diparut
brokoli
tomato

carrot dengan brokoli tu aku dah stim masa rebus bihun tadi..
stim cara old skool je..
ambik tapis besi letak atas periuk..hihi..

panaskan minyak, goreng lah ikut suke hati korang nak campak ape dulu..
korang punye anak, korang punye suke lah nak masak macam mana pun kan..
janji anak korang makan dan kenyang..
alhamdulillah..


bihun goreng sukehatiakulah..
dah siap masak, jom makan secara berjemaah dengan asyraf..
licinnnn..aku yg tolong habiskan..
asyraf tak suke makan bihun..hahaha..
dia tak suke time bihun berjuntai juntai kat mulut dia masa suap tu..
padahal aku dah potong pendek2 dah pun..

takpelah asyraf..mami selalu ade untuk habiskan food awak..haha..


13 comments:

  1. cam sedap jer..sudahnya mommy gak yg habiskan...hehhehe..comel both of u! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kot..bihun sejemput tapi telur sebijik, udang smpai 3 ekor..
      dap dap dap..hihi..

      Delete
  2. La igtkn mmg btul asyraf yg hbs mkn..hihi

    Risaula xtercekik ke bby lau bg mkn mknan cmni leenda? Zura tkut kot tersekat kt tekak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..asyraf makan skit je..
      selebihnya mami yang habiskan..
      asyraf dah banyak gigi..geraham pun dah ade..
      inshaAllah selamat kot..hihi..

      Delete
  3. hahaha, ni namanya solid food mommy, bukan solid food asyraf..aish pun xsuke bihun, nanti diluah2kanya, sebab bihun tu pjg, walaupun rin dah potong pendek2, plus rin pun takut dia tercekik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..solid food mami lah ni..
      takpelah..dia takmo bihun kite bagi nasik..ye dak?
      lagi senang..hihi..

      Delete
  4. oh ini mak budak pun suke ni..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..same je macam mak budak punye..cume tak de garam je..tp still boleh telan lagi..hihi..

      Delete
  5. anis pun selalu buatkan solid food utk airis dan akhirnya mami dia yg habiskan...dia makan la 5,6 suap...bagi la apa pun...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..lagi2 kalau weekend kan..mmg selalunya, kite lah yg tukang habiskan food dia tuh..sbb klu kat umah pengasuh, asyraf makan share dgn kwn2 lain..

      Delete
  6. sama la kita, anak tak habis mummy dok perabiskan..ehh..makanan derang sedap tau walaupun tak boh perasa garam atau gula..hik3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..abah tak abis makan, mummy habiskan..
      anak tak habis makan, mummy habiskan..
      cam mana mummy nak kurussss???
      huhu..

      Delete
  7. Huhu..mesti sedap kan...smp habis d makan...

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute