Tuesday, July 16, 2013

Home » , » bila anak demam..

bila anak demam..

Assalamualaikum..

Hati tak tenang sebenarnya sekarang ni..
berdebar debar je..
anak bujang still tak sihat..
kali ni lain macam pulak demamnya..
tak penah lagi Asyraf demam sampai 4 hari termasuk hari ni..
biase sehari dua je dah baik demam..
ni dah masuk 4 hari, badan still panas lagi..
bila makan ubat, turun sikit suhu..
lama2 nanti, panas semula badan tu..
mami risau..

balik dr kampung hari sabtu tu dah terasa badan dia dedar..
dah tak berapa aktif dalam kereta..
pastu buat perangai taknak duduk dalam carseat..
takpe, mami layankan aje..



tengok muka dah tak larat sangat dah tu..
pastu, sampai je KL badan jadik panas giler..
ambik thermometer cek suhu..
kemain panasnya..



aku mandikan Asyraf..
meraung raung dalam bilik air..adehh..
bila dah mandi, suhu turun sikit..
bagi minum ubat demam..
sempat lagi pergi bukak pose umah onyang Asyraf..
macam biase, meligat kat umah onyang..
turun naik tangga..
maklum lah, orang jarang jumpe tangga..
macam tu lah..

bila malam sikit, suhu terlampau panas..
berdesup pergi panel..suhu 39 darjah dah..
masuk ubat bontot..Alhamdulillah suhu turun balik sampai berpeluh peluh Asyraf..



sampai lah ke hari ni, bila makan ubat suhu turun..
bila dah sampai 4,5 jam, badan panas balik..apakahhh??
mami is risau..
dah 2 hari taknak makan langsung..
minum susu pun tak habis..

kena pegi spital cek darah ke ni?
Ya Allah, kau peliharalah anakku dari sebarang penyakit ya Allah..
mami doa semoga Asyraf cepat sembuh dan aktif macam biasa..

pagi tadi, boleh dia mengamuk sakan..pastu tepuk2 tangan aku..
panggil ma maa maa maaa..
macam nak bagitau something..
tapi manelah aku paham..bagi air suam takmo..
bagi susu takmo..last2 tertido dengan air mate..
sedihnya..:(

p/s: demam nak pandai tu fobia bagi mami asyraf..


18 comments:

  1. dlm mulut ada ulser tak? sbb dia xmo makan n minum kan, ko bwk g check darah la oii, risau aku

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku nak check mulut tu pun dia boleh bantai amukan..nak check time dia tido, aku pulak lupe..adehhhh..

      Delete
  2. yer la sedih...gi la check darah...jangan biarkan...linda pakai apa ni untuk pic akak tak leh tgk..huwaaaaaaaaaaaa tm block..please back to normal k..nk tgk pic asyraf

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah kak..sedih tgk dia demam kali ni..selalu demam yg lepas tu tak macam ni pun..adehh..

      kak, ni semua gambar IG kak..saya amik kod, paste kt sini..
      akak tak boleh nengok ke..

      Delete
  3. aah...terus bawak g klinik kot Leenda...budak kn..kite tak tau....sedih tengok budak aktif duk diam je...cepat2 baik tau Asyraf sayang....

    ReplyDelete
  4. anak nona baru baik demam.. seminggu demam nya. pi spital check darah untuk denggi ngan influenza tapi alhamdulillah ok. check punya check tgk tonsil aka tekak dia merah, bengkak.

    semoga cepat sembuh!!! oh ya bagi minum air barli or air kelapa eh. insyaallah turun panas.

    ReplyDelete
  5. alahai sian nye..bwk gie spital la dear kalau demam lg

    ReplyDelete
  6. muke sedih jeee demam... get well soon dear!!

    ReplyDelete
  7. haaaa.. ni la benda paling men'down'kan mak-mak skrg.. demam skrg bukan mcm demam dlu. tak suka sgt bl dia demam.. tapi dah peluh tu kira ok sikit la leenda.

    ReplyDelete
  8. kalau lama sangat demam nya pergi jela cek darah .. skrg mcm2 virus. get well soon Asyraff

    ReplyDelete
  9. semoge cepat sihat aysraf ensem....

    ReplyDelete
  10. Cian asyraf....btol bila demam nak pandai sesuatu tuh buat kita fobia... :( moga Asyraf cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  11. dear,kalo lebih 3 hari,baik g klinik.doc pesan kat i cm tu.cek darah eh.moga big boy cepat sembuh.AMin.leenda,copy embed code dr IG eh utk pic tu?

    ReplyDelete
  12. get well soon asyraf. alisha pun baru je baik dari demam.huhu!demam nak pandai ape la anak kita tu kan =)

    ReplyDelete
  13. Alaa siannya, dah banyak hari tu better bwk pi jumpa peadiatrician n check darah semua. Moga cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  14. ha ah..dah 4 hari..gi spital jer terus amik darah..tapi cakap ar die demam dah lebih 5-6 hari..kalau tak ti derang tak nak amik darah tuh...soh datang balik lepas 5-6 hari...eerr..tu kalau kat spital besar ar..kat private tak pasti.. semoge asyraf cepat sihat yer

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute