Wednesday, July 24, 2013

Home » , , , » Resepi Spagethi Carbonara Ayam

Resepi Spagethi Carbonara Ayam

Assalamualaikum..

kemain pagi2 up entry resepi bagai..
macam good good je mami asyraf ni kan..hehe..
ni bukan ape..melepaskan keinginan anak tekak yang membuak2..
padahal aku bukannya suke sangat carbonara..
Asben den je suka carbonara..
kalau pegi SR tu memang menu nilah dia order..

petang semalam gigihla aku men google resepi spagethi carbonara ni..
sekali ade macam2 style lah pulak..
ade yang macam ni..ade yang macam tu..erkkk..
aku dah la tak pakar sangat bab2 western ni..
so, aku amik sana sikit..amik sini sikit..
ubah sendiri lah ikut barang ape yang ade..hihi..

balik kerja, zasss singgah Ong Tai Kim..
beli barang laju2, tapi time bayor beratur lame gilerrr..
orang ramaiii hoiii..sabo jelah..
lepas amik Asyraf, kemas barang sikit sikit, mulalah berkung taww sorang2 kat dapur..
gaya berkung taw macamkan nak buat nasik arab je..gaya kene lebihhh..hahah..
padahal senang amat rupenya nak buat spagethi carbonara ni..adoiyainyepunnn..
tapi nak tulis resepi jugak untuk rujukan sendiri masa akan datang..hihi


ni je bahan bahannya

Spagethi Carbonara Mami Asyraf

1. Spagethi 
2. Sos Carbonara Cendawan Prego
3. 3 biji Cendawan Butang (dihiris)
4. Daging Ayam Kisar Ramly
5. Parsley Flakes (optional)
6. Udang (optinal)
7. 1/2 cawan susu segar
8. 3 biji bawang putih (diketuk)

Cara cara

Rebus spagethi untuk 2 hidangan..
masukkan sikit minyak dalam air rebusan utk elakkan dari melekat.

Sos

1. Tumis bawang putih sampai wangi
2. Masukkan 1/2 keping daging ayam kisar tu..kacau rata.
3. Bila ayam kisar dah masak campakkan udang dengan cendawan butang tu..kacau lagi..
4. masukkan 1/2 tin sos carbonara mushroom. kacau lagi..
5. agak2 kalau pekat, masukkan susu segar/susu cair ikut kepekatan yang korang suka
6. masukkan garam sikit..kalau nak letak black paper pun boleh..
7. dah siap..

senang je kan..hihi..aku je yang baru tau..

ni hasilnya..sorry gambor blur pulak..kelam kabut amik gambor sebelum bukak puase semalam..
asben den geleng kepala je..hikhikhik..
dan yang paling best, asben kate sedapppp..hahha..

len kali boleh buat lagi..
balance spagethi banyak giler lagi..
sos carbonara mushroom tu pun ade setengah tin lagi..
cendawan pun banyak lagi hoii..
memang confirm kena repeat buat lagi ni..

oklah..tu je nak citer..
mekasih sudi bace ekk..:)


24 comments:

  1. Wow kagumnya daku..
    Xsgka diam2 berisi eh ko leenda..sekali tengok mmg sjibi kat SR msti rasa pn meletop2..

    Okla nk request ni ms berbuka umh kak mimy..tyk daku jelh..hohoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. woi woii ko ni perli haku ke ape ni mek zura..hahahha..
      babab ko kang...

      Delete
  2. akak suka buat...sbb fayel pun suka makan tapii pak hencek suami anti western eh...buat ni buka pose tak memasal sentap..huhu untong la..menu senang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. asyraf tak suke makannnn..hahha..smlm tunjuk kat dia laju dia larik smbil cakap NOOOOOOO..kemain lagi kan..tp asyraf ni mmg tak suke jenis mee or bihun ni..nk nasik jgk..adoiii..

      Delete
  3. lakiku suka western jgk, dulu lps bersalinkan aish, hari2 masak western, naik muak aku makan segala jenis steak, spagheti mmg wajib kat umah, tak pernha putus, tu menu klu malas masak nasi namanya..hehe, bagi akulah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu..aku baru nak belajor makan spagethi2 ni..dulu2 mana reti makan...kampung mari kate ko..hihi

      Delete
  4. uih...dapnya...leh wat berbuka japgi ni...

    carbonara ngan cendawan butang dah ada....


    harus cari isi ayam je ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..rasenya hari ni pun nk berbuka carbonara lagi..hihi

      Delete
  5. Replies
    1. kannn..saya pun dah terjebak ni..dah senang amat rupenya nak buat,...adoiii..

      Delete
  6. gulpss!!telan air liorr..
    sedap menarik tertarik je nengok.hahaha

    ReplyDelete
  7. teringinnya nk buat...tp asben xsuka mkn benda2 gini..sobbbsss~ -.-'

    ReplyDelete
    Replies
    1. yana, buat untuk makan sorang je dulu..mane tau kot2 ujang teringin pulak..huhu

      Delete
  8. menu raya daku nih.. sebab senang pepaleh nk buat.. huhu. apsal tak kabo? nak sepinggan.. nk buat sndiri tak berbaloi sbb tak dpt sambutan laki sndiri..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii kemain pagi raya hidang carbonara yer..western sangat nih..hihi

      Delete
  9. bagus2...akk tgh ngidam nk mkn cabonara ni...leh buat nnt...minta share resepi yer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. alollolo..ngidam ekk..buat kak jgn tak buat..ambik je resepi tu kak..saya pun cedok sana sini ubah ikut style sendiri..

      Delete
  10. Sedap yer....ini yg nk cuba nih buat..weeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap jgk lah..matiklah puji masakan sendiri..wakakakak..

      Delete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute