Thursday, August 29, 2013

Home » , , , » Resepi rendang ayam cili padi

Resepi rendang ayam cili padi

Assalamualaikum..

Atas permintaan ramai, aku up satu entry resepi Rendang Ayam Cili Padi yang aku bawak pergi potluck umah Aty minggu lepas..
ecehwahhh padahal aku mmg nak buat enrty resepi rendang ni pun..
untuk simpanan hari tua kekdahnya..
dah kata masak rendang time raya je kan..
haruslah aku ni lupa..
so, esok2 nak masak rendang, bukak aje blog cari resepi..haaa gituu..hihi..

Rendang Ayam Cili Padi
resepi asal : Nano Nor (Anyam Bakul)

Bahan²

- Ayam seekor size besar - potong kecik
- sebiji bawang Holland*
- 5 ulas bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- seketul kunyit hidup*
- 20 - 30 bijik cili padi*
- 2 inci lengkuas*
- 2 inci halia*
- 5 batang serai diracik*
- belacan* (optional) aku tak letak pun


* blend bersama sekaligus

- santan sebiji kelapa
- gula merah sikit
- air
- kerisik
- 2 keping asam keping
- daun kunyit
- daun limau purut

Cara²

- Tumis semua bahan² bertanda * sampai pecah minyak. kacau rata.
- masukkan garam then masukkan ayam.gaul sebati..
- tuangkan santan beserta air sikit..kacau rata
- masukkan gula merah
- masak sampai kuah nampak pekat.
- masukkan asam keping
- masukkan kerisik
- agak2 dah pekat sampai tahap yg korang suke, tabur daun kunyit & daun limau purut
- kacau sekejap, dah boleh tutup api..
- pastu boleh lah ngap panas2..hihi..


tumis bahan bertanda * tadi sampai pecah minyak

.
sorry warna kelam kelabu sebab camera dah kena asap..huhu..





taraaaa..ni yang dah siap..
sebenarnya dah lamaaaaaaaaaaa aku simpan resepi ni tauu..
teringin giler nak buat..tapi aura nak buat tu tak sampai2..
sampai lah masa Aty cakap nak buat potluck kat umah dia, lajuuu je aku cakap nk bawak rendang..
padahal seumur hidup ni tak pernah buat pun..tapi semangat nak buat tu membara bara..hahah..
nasib baik jadikk..Alhamdulillah..phewwww...

sekian entry resepi kali nih..
Rara, dalam entry Nano nor tu, ko org 1st komen tau..hihi..
dah, pegi buat rendang kuning bak kate asben ko ni..
sedap nak mati katenya..adoiiyainyepunnn...

mekasih sudi bace yer..
bye..


18 comments:

  1. memang sedap...klu rajin nnt nak buat jugak...maceh share resepi...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa buat jgn tak buat..resepi tu mmg nak share pun..utk simpanan hari tu kannn..hihi

      Delete
  2. ouh x susah pon..kena rajin pi cr barang je..hikss..tenkiu sis! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul betul betull..bahan2 dia je sekali tengok, makkk aihhh lecehnya..tp bile dh ade semua, senang bangettt...hahhaha..

      Delete
  3. sedapnyee..memang sedap pon rendang leenda buat..2x tambah tau masa kat umah aty :) si kecik lisa pon suka makan :)

    ReplyDelete
  4. sedapppp..ble la try buatttt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nadt sempat rase tak rendang ari tu..?

      Delete
    2. X sempat rasa.pandanganku dikaburi terlampau byak makanan..huhu

      Delete
  5. haha ade ke laki aku ckp msk lemak cili api.ape punye taste le laki aku ni.adoiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..samelah mcm sape ntah dtg umah aku masa makan2 tu ckp masak lodeh..apakah??? sabo jelah..hihihi..

      Delete
  6. eh yeke.xpasan lak.hahahaha.kerisik tu banyak mana? lengkuas 2 inci.lahh kena pakai pembaris lah pulak.hahahaha.tq wei~ nt kita buat.hehehe

    ReplyDelete
  7. ooooo hahaha.aah ada komen.tp masa tu x pasan lak sama ngan rendang leenda ni.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerisik tu aku beli sepeket je..dh memang dia jual sepeket2 gitu..ku taruk semua..mgkin dah siap2 utk sekali buat rendang kot..

      haaaa sile lah ukur pakai pembaris yer..adehhhh...babab nak?

      komen tu tahun lepas punye..inchesss pun belum keluar lagi time tuh..hehehhe..

      Delete
  8. Nak buat. Nak buat. Nak buat. Rajinn... ku seru kamu.. Hahaha.. Awak.. Kite ngidam nak rasa rendang dari mami asyraf.. Esok nak datang rumah boleh? Hahaha.

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute