Friday, August 16, 2013

Home » , , , » Spaghetti Bolognese hentam sajelah labuuuu...

Spaghetti Bolognese hentam sajelah labuuuu...

Assalamualaikum..

menu malam tadi ni..
nak masak nasik, tapi lauk ape pun takde dalam peti ais..
belum beli barang basah lagi..memang saje kosongkan sebelum balik kampung hari tu..
yang ade pun, frozen food je banyak..

nak makan kat luar, kedai semua tutup lagi oiiitt..
aku dah lah tak berapa sihat..asyik lah batuk kong kong kong..
sampai sakit ulu hati ni batukkkk memanjang..
adehhhh..

last sekali selongkar almari jumpe spageti, sos prego..
spaghetti bolognese lah kite..
keluarkan daging kisar Ramly..
kemain lama nak tunggu dia lembut..
sementara tu rebus spaghetti..
aku rebus 15 minit..jgn rebus lama2 kang lembik pulak..

resepi spagethi bolognese hentam sajelah labuuuu..

bahan
1) spagethi - rebus utk 2 org makan
2) sos Prego - guna separuh botol je
3) Daging Kisar Ramly - guna setengah keping je
4) Sosej - 2 batang
5) Cendawan butang - 3 ketul
6) Tomato - separuh dipotong dadu
7) bawang putih seulas - cincang

cara
- tumis bawang putih
- masukkan sos prego, kacau2 jap
- masukkan daging kisar, kacau2 jap..aku masukkan air sikit sebab pekat sangat
- masukkan sosej dengan cendawan..kacau lagi
- perasakan dengan garam, kalau nak tambah ajinomoto ke ape ke terpulang lah..
umah aku mmg takde ajinomoto..huhu
- dah siap, boleh lah ngappp..

atas sos tu aku tambah cheese, parsley flakes dengan cili flakes sikit..hahaha..
semua aku bubuh..dah kate hentam sajelah labuuu..
nasib baik sedappp..hahahha..matiklah puji masakan sendiri..
alahhh, janji perut kitorang laki bini kenyang semalam..

malam ni nak masak ape pulak ekkk..
buntu buntu buntu..
belum 3 tahun jadik chef dah buntu..
macam ni lah kalau resepi tak berapa nak ade dalam kepala otak ni..hehehhe..

oklah..sekian..
mekasih sudi bace yer..:)


11 comments:

  1. pergh pndi nya ko msk,terliur nengok spagethi nie..
    meriah jugakla spagethi nie mcm2 ada ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. huk alohhh..pandai mendenya mek zura oiii..
      dah kate hentam sajelah labuuuu..
      campak2 ape yg ade kt dapur tu haaa..hihih..

      Delete
  2. Anak2 akk punya fav food..hehe..layanzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeker kak..ni asben punye fav ni..dia suke lah spageti2 ni..saya baru je nak belajar makan..hihi..

      Delete
  3. Replies
    1. huhu..boleh lahhh..lepas la nk bagi laki den makan..hihihi

      Delete
  4. hEHEHE...sedapnyer. Emm nak try gak lah tapi ken...xder pula daging cincang. HUHUHU kene standby ler lepas ni eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ahh..kite mmg standby ayam/daging cincang ramly tu dl esbok..senang klu tetibe nk buat..eh, bukan ayam/daging je..semualah dah standby kt dapur..spagethi, sos2 semua tu..sebab resepi senang nak masak..hehe..

      Delete
  5. yang hentam sajelah yg sedap tu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 je sedap tu..ade jugak yg hentam sajelah labu tp rase ke lauttt..hahahah..

      Delete
  6. Okeh..boleh buat mase korang datang umah nanti...heheh

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute