Tuesday, May 27, 2014

Home » , , » Cerita Bersalin - Part Akhir

Cerita Bersalin - Part Akhir

Assalamualaikum..

Jom sambung entry semalam..
sorry la yang mana rase suspen tu ekk..
ade yang nak bace entry semalam tak?
nah LINK..jemput bace yer..

ok moh kiter..

AWAS! ENTRY ADALAH PANJANG LEBAR

contraction datang makin kerap..
makin kerap tu maknenya makin sakit lah yer..
sempat jugak aku install apps kire contraction kat Ipad..
tapi malangnya tak reti nak guna..hahah..
dah selamat aku uninstall pun kelmarin..

kipas berputar ligat..tapi aku berpeluh peluh menahan sakit..
kalau ikutkan, sedih sebenarnya layan sakit contraction sorang sorang ni..
kalau time Asyraf dulu, asben ade teman dari sakit sampai la bersalin..
setia teman wife gonjeng dia ni..hahah..

kali ni, aku cakap kat diri sendiri..aku kena kuat..tak boleh manja2 sangat..
positifkan diri sendiri..jangan pikirkan sangat sakit tu..pikir yang aku nak lahirkan sorang lagi umat Nabi Muhammad..ataupun dengan bahasa kampungnya, BERTABAHLAH..huhu..
sebab aku tau, kalau aku bagitau asben, memang confirm dia shoot balik kampung malam tu jugak..
itu yang aku taknak..

Rabu, 14 Mei 2014

1.45 Pagi

Sakit dah tak tertanggung dah masa ni..aku kejut mak aku..cakap sakit makin kerap..
macam 10 minit sekali kot..eh, ke 5 minit sekali..tapi memang kerap la..
masa ni aku berpeluh peluh padahal kipas kemain laju..
mak kejut abah ajak pergi klinik..
sebenarnya aku cuak nak pergi klinik ni..
sebab dah tau dah..kalau pergi klinik, sah sah la kena buat VE/cek jalan..hoho..
seram teringat2 masa buat VE Asyraf dulu..Allahuakbar..sakitnya..:(

aku pun siap ala kadar, bawak sekali beg hospital..
sebelum keluar rumah, aku pegang badan Asyraf..
panas lagi..sedih giler masa ni..aku cium dia..cium bertalu talu..
cakap kat dia walaupun tau dia tengah tido..
aku bagitau mami sakit..mami nak pergi hospital..
Asyraf baik2 kat umah yer..abah takde ni..
aku cium lagi..:(
dah kenapa pulak aku sedih ni hoiiii...

on the way nak pergi klinik kesihatan tu pun, 2 kali contraction datang..
padahal jarak rumah ke klinik tak sampai 10 minit pun..
sempat cakap dgn mak aku..
ma, nanti org nak naik ambulance lah..laju sikit..dah sakit giler dah ni..hahah..

2.15 Pagi

aku sampai klinik..mak telefon nurse yang oncall..tunggu sekejap dia turun klinik..
sebab rumah dia atas klinik tu je..hihi..
nurse suruh baring dalam bilik rawatan..hati dah dup dap dup dap..
kali ni aku dah set minda siap2..cek VE tak sakit..cek VE tak sakit..
dannnnn..Alhamdulillah..tak sakit langsung..syukur..hoho..
nurse cakap memang dah ade bukaan..2 cm..tergezut la mak enchek..
nurse tanya, ade transport tak nak pergi hospital?
laju2 geleng kepala cakap takde..aku bagitau kereta abah tak boleh jalan jauh..hihi..
sempat lagi timbang berat masa ni..70 kg yer..adehhhh..

nurse call ambulance..aku keluar klinik jumpa abah nak ambik beg segala bagai tu..
tetiba abah kate, tadi As call..
ko tengok betapa kuatnya instinct laki aku tu..padahal aku tak bagitau dia pun yang aku pergi klinik..
dia cakap tak sedap hati..mate tak boleh tido..tu yang dia call..alahaiiii...nangis aku kat depan klinik tu..

3.15 Pagi

Ambulance datang..salam peluk cium dengan mak n abah aku..mintak maaf dan mintak diorang doakan yang baik2 utk anak diorang ni..
1st time naik ambulance..seram sejuk dibuatnya..nurse suruh baring, tapi aku taknak..tak selesa nak layan contraction..so aku duduk..kaki aku pasak ke lantai ambulance..kalau tak, ade jugak kes patient tercampak keluar ambulance..hahah..
sambil tu aku ber sms dengan asben..dia suruh aku update dia..
aku suruh dia datang awal2 pagi esok..kononnya..

4.00 Pagi

aku sampai Hospital Pekan..masa ni boleh jalan lagi..nurse dengan doktor memang dah standby tunggu aku..
nurse suruh ku pergi kencing dulu..then baru buat VE..
tergezut lagi sekali bukaan dah 7cm..wahhhh cepatnya..Alhamdulillah..
terima kasih abang driver ambulance bawak ambulance dah macam naik kuda lumba..hoho..

lepas dah buat VE dengan CTG, diorang terus tolak aku pergi bilik bersalin..
pasang CTG lagi..sorang cucuk tangan kiri aku nak pasang bende alah mcm dlm gambar bawah ni..

nurse sorang lagi tengah prepare nak pecahkan air ketuban..
aku dah seram giler masa ni..
macam mana lah gaya rupe alat nak pecahkan air ketuban tu..sbb masa Asyraf dulu, air ketuban pecah sendiri masa bukaan 5 cm..
Tapi Alhamdulillah tak rase sakit langsung..tau2 dah siap je..

bila air ketuban dah pecah, contraction makin kerap dan makin sakit..
bila datang sakit tu, aku panggil nurse..aku nak pegang tangan dia..
nurse pun layankan aje..masa ni teringat kat asben..kalau lah dia ade masa ni..sobssss...:(

tetiba rase macam nak berak..hahah..
nurse cek VE, bukaan dah 10cm..
maka bermulalah acara push menge push..
aku rase dalam 3 kali push kot, tepat pukul 5.18 pagi keluarlah sorang lagi umat Muhammad..
masa ni semua rase sakit2 tu hilang terbang ntah ke mana..
yang aku ingat, cume keletihan dan mengantuk yang amat sangat..

sementara nurse nak keluarkan uri dengan darah ketul kat bawah tu, diorg letakkan baby atas dada..
skin to skin kekdahnya..lama jugak kalau tak silap aku..
lupe nak ambik gambar masa ni..padahal henfon memang ade kat tangan..
nurse suruh pegang henfon in case asben ke sesapa call..
kesian aku kan..takde sape pun teman masa bersalin..
nasib baik Allah kirim nurse2 dengan doktor yang baik giler..
Terima kasih nurse n doktor Hospital Pekan yang baik hati..hihi..


Hanis Dahlia beberapa minit lepas dilahirkan..

video

video yang aku sempat rakam..masa ni nurse tengah busy jahit kat bawah tu..
Alhamdulillah koyak tak banyak..sikit je..tapi still rase ngilu jugak lah kan..huhu..

bila dah settle semua, nurse bagi minum air milo..lega sbb aku memang tengah haus giler masa ni..
aku call asben..memang dia tak tido pun..
lagi haru bile dia tanya, syg sakit lagi ke?
Alahaiiii..abg, syg dah selamat bersalin dah abg..
terdiam dia..lama dia diam..aku tau dia tengah nangis..
dengan aku sekali nangis..sedih giler masa ni..

seriously, memang tak sangka semua berlaku dengan pantas..
tak pernah terlintas dek otak pikiran aku ni, aku bersalin sorang2 tanpa asben teman dalam bilik bersalin..
tapi tulah..kite ni merancang je kan..Allah jugak yang tentukan segala..

contoh macam aku ni, walaupun asben takde teman, tapi Allah kirim nurse dgn dokor yang baik hati..
Allah mudahkan juga urusan bersalin aku..
pukul 4 pagi, aku sampai hospital, pukul 5.18 pagi bersalin, pukul 6 aku dah dipindahkan ke wad..
cepat je kan flow dia..Alhamdulillah..

Oklah..sekian saja entry bersalinkan Hanis Dahlia..
ade banyak part aku skip2 je..kalau tak, lagi panjang la jawabnya entry ni..hoho..
sekarang dah selamat pegang title mami beranak 2..
lepas ni boleh rehat lama sikit kot..KOTTTT..hahaha..
habis pantang ni, kena pasang badan semula..
sekarang ni selekeh bebenor..dah macam puaka niyang rapik..wakakaka..

ok, mekasih sudi singgah bace yer..
jumpe lagi..bye..:)


21 comments:

  1. kehkeh...sempat lgi yee.. sy dulu bersalinkan aeera siap kena warning sbb bwa hp dlm lr.. bt xtau je pastu sembunyi bawah bantal.. heheheheh...

    ReplyDelete
  2. Weh, aku plak sebak baca kisah ni. Masa bersalin Naurah dulu, hana pun naik ambulans memandangkan husband jauh. Feel dia mcm naik kuda kan. bahah!

    ReplyDelete
  3. nasib sempat sampai sepital weh.. cepat nya dia bersalin..huhu

    ReplyDelete
  4. Alahai sis..
    Sedihla plak akk..
    Tp akk ada 4 ank..
    Sekali je yg sulong hubs teman tau..
    Yg 2nd hingga 4th xdenya..dia manusia yg penakut tgom ahkak sakit..
    Kesian katanya..
    So akk redha jela..hehe

    ReplyDelete
  5. mmg mudah sgt akk bersalin ye...alhamdulillah..happy confinement kak!

    kemain sentimental laki bini...hikss~ :p

    ReplyDelete
  6. alhamdulilah..dipermudahkan...sama mcm ain...2nd baby husband xde kat sebelah..dia masuk2 LR..baby dah keluar dah....eniwey..selamat berpantang leenda...:) welcome to da club mak beranak 2..hehe..

    ReplyDelete
  7. Sebaknyaa bc.alhamdulilah mudahnya bsalin.

    ReplyDelete
  8. thanks to shre..nice experience..semoga u cpt sembuh n sihat..semoga baby mmbesar dgn sngt baik..

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah habis daku baca. mata kiri 2x menitik air mata. mata kanan 1x je menitik. haaaa daku kira tau berapa titis air mata yg keluar. hehe..

    tahniah leenda. erna dulu masa lahirkan iman pun suami x ada. xsempat sampai dr jb ke kedah nun. kwn baik je teman dlm bilik bersalin tu. semoga urusan bersalin erna juga mudah je mcm leenda.

    tahniah mami. lg1 part sedih bila kena tinggalkan abang kat rumah dn mami nak pergi hospital melahirkan adik. tah mcm mana erna nanti kena tgl iman pulak. huwaaaaa sedihhhhh

    eh panjang daku komen. dh mcm entry pendek pulak. hahaha. sory!

    ReplyDelete
  10. huhhh...tetibe begenang air mata pulak baca entry ni...hihi...okey nak gi baca entry yg first pulak...

    ReplyDelete
  11. leenda... bertakung air mata.... T_T

    senang awak bersalin. mesti tak ada dosa ngn husband. aku ni... T_T susahnya la.. asyik cari gaduh ngn laki.... T_T

    tapi, sedih bersalin sendri... touching bab husband u nangis... lembut hati dia..

    ReplyDelete
  12. Dup dap dup dap baca, mcm diri sendri nk bsalin...
    tahniah mami beranak 2.

    ReplyDelete
  13. Huhuhu nape nak nangis gak ni. Touching gile rasa. Alhamdulillah, semuanya mudah. Kira natural birth la kan xde pain killer ke ape. Bravo bravo!

    ReplyDelete
  14. Nanges kot baca cerita bersalin ko..senang sgt ko bersalin leenda.syukur alhamdulillah.itulah org kata sakit bersalin ni bahagian masing2..beranak kat prince court pun kalau dh takdir ssh kita bersalin maka ssh lah.tgk ko..hosp pekan je.siap naik embulen, asben toada di sisi lg. Rezeki ko leenda.syukur.

    ReplyDelete
  15. Jasmin nangis bace entry nie....hua..tetibe teringan bersalin ari tue...tapi sakit pinggang tue sampai skrg ade.lagi...huhuhu

    ReplyDelete
  16. syahdu rasa.
    mmg Allah Maha Adil
    Maha Kaya

    tahniah babe dpt sepasang.

    ReplyDelete
  17. Alhamdulillah. . Allah permudahkan urusan linda bersalin sbb Dia tau asben linda xde time tu kan. . Perancangan Dia mmg yg terbaik.. tp mmg sedih bila asben xde time bersalin.. anyway, tahniah dan selamat berpantang..

    ReplyDelete
  18. Alhamdulillah...Allah permudahkan segalanya.

    Tingat kwn sy.dia jg suami exciden truk kt spital.2 hr lps tu dia bsalin kt spital tu gak tp sng n mudah.yg syahdu katanya suami dia azan kt henpon pstu letak azan tu kt telinga baby sbb suami dia mmg xleh turun katil n baby xleh msuk wad sakit biasa tu tkut jangkitan kuman.

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan yer Leenda, sedih tu...nangis aku heh membacanya, gile, can't imaging bersalin sorang2 macam tu even ada doktor dan nurse bagai. HAHAHHA i bad experiance pon bersalin anak yang ke-2 kot, last checkup pi sorang2, even kami dah agak akan bersalin in same day but husband nak kene siapkan kerja before cuti panjang due i bersalin kan... sedih beb, sign surat and bayar deposit sendiri...kalau nak tunggu husband lagi lambat ler kan dapat masuk ward so bertabag hati tapi still gak dengan husband bila contraction tu and bersalin with him jugak. ape pon best baca pengalaman u bersalin anak ke-2 ni. Selamat berpantang and selamat pasang badan balik yer Leen ... chiyokkk BF tau cepat lost weight.

    ReplyDelete
  20. selamat berpantang... xboleh nak imaging bersalin tanpa husband... anyway alhamdulillah semua selamat kan...

    ReplyDelete
  21. baby dahlia x sabar nak kluar tue...mudah nya..alhamdulillah

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute