Wednesday, September 10, 2014

Home » , » Asyraf - suka duka 2 tahun 8 bulan

Asyraf - suka duka 2 tahun 8 bulan

Assalamualaikum..

Lama tak update blog sekadar di pinggiran ni..
tapi hari ni, mami gagahkan diri, gigihkan jari semata mata nak update perihal anak bujang nan seorang tu..
lagipun macam dah lama tak story mory pasal dia kan..
balik2 citer pasal cik bunga..

hurmmm..hari ni, Asyraf genap 2 tahun 8 bulan..
dah besar dah dia..tapi badan kurus je..
susah nya nak makan sekarang ni..
bila tanya pada Mak, (pengasuh), mak kate Asyraf okey je makan kat sini..
takde pernah dia menolak..nganga aje..
Mak kate mungkin dia suke makan beramai ramai gitu kot..
adehh..kat umah sendiri mana nak cari ramai ramai pulak kan..
yang ade pun mami abah & dahlia tu je pun..hahah..
pendek kate, susah la nak makan kalau kat umah..
memanjang nak susu je..

bab sayang adik tu jangan cakap lah..
sayang sangat lah kononnya..over sayang pun ye jugak..
pantang kalau dengar kita agah² dahlia..kang laju je dia datang sibuk nak agah sama..
kadang dia penyek² nya muka dahlia..dipicit² nya pipi dahlia..
cium bertubi²..yang peliknye, Dahlia tak pulak menangis..
adelah, sekali dua, cik bunga nanges..haaa tu mungkin dia rase sakit sangat la tu abang dia penyek pipi dia..
tapinya, yang si Asyraf ni pulak, memang la tak boleh kena tegur..
bile kite tegur, mula lah menggelupur atas lantai..
konon bengang lah tu..hahha..

sbb tu biasenya, aku biorkan aje..sambil tengok² lah jugak..
sbb bukan boleh kire Asyraf tu..
contoh macam ari tu..aku kat dapur basuh botol² susu..
pastu senyap je takde dengar bising² ape pun..
sekali tengok, nahh rilek je Asyraf landing atas perut Dahlia sambil silang panggung kaki tuh..
dibuatnya perut adik jadik bantal..mentarzan jadian lah mami..kahkahkah..
yang dahlia pun, rilekkkk je..sikit pun takde bunyi..hadoiiii..

bab bercakap pun dah boleh dah cakap sikit²..
tapi takdelah boleh buat ayat panjang pun..
kalau panjang² pun merepek jugak akhirnya..
contoh macam, 
mami, dahlia @#$%*^^ makan tangan *^^%*&*(^..jangan makan tangan *&^%$&&..basah tangan &^%%%&&..haaaa

hujung² ayat mesti nak ade haaa..yang ^&*^%$ tu aku tak paham la ape yang dia cube nak mengadu tu..
tapi paham la ayat dia tu..hihii..

bab belajar, Alhamdulillah..setakat umur dia 2 tahun 5 bulan dulu dah kenal semua huruf..
nombor pun dah tau..huruf hijaiyah pun dah tau..
ye, mungkin lambat tapi bagi aku tu dah cukup bersyukur sangat dah..
sebab aku tau setakat mana sangat masa dapat aku duduk dengan dia..
belajar dengan dia..sama² baca buku..
nak buat aktiviti homeschool pun tak menyempat..
aku memang tabik hormat la pada mak² yang balik kerja, boleh duduk buat aktiviti homeschool lagi malam² dengan anak..
boleh bace² buku lagi dengan anak..

seyes cakap, sebenarnya aku memang tak sempat pun nak buat semua tu..
balik kerja je, terus busy sampai lah ke tengah malam..
nak sekarang dengan ade Dahlia..
lagilah bertambah bz hidup aku..huhu..
kadang aku rase bagus jugak umah aku kecik je..kirenya semua aktiviti dia memang aku tau..
memang boleh pantau, cume nya aku tak boleh duduk join sekali dengan dia je..
huhu..sedihnya..

gmbr kredit to makcik miza..hihi

anak bujang mami..
makin besar makin banyak akal dia..
bab manja? memang dia  menang..

haishhhh..sebak pulak buat entry nih..hoho..
dah kenapa mami oiiii..
sedih bila pikir balik, sekarang ni selalu marah dia..
adik nak tido, dia bace A B C kuat² kena marah..
adik nak tido, dia nyanyi lagu 1 2 3 kena marah..
bukan la marah beria..cume suruh dia slow sikit volume tu..
sebab bila dahlia tak tido, maknenya takde satu kerja yang aku boleh buat selain menyusukan budak bertuah tu..huhu..

oklah..panjang sangat dah ni..
ini lah jadiknya bile dah lama tak update..
sekali update, terus naik sheikh..
nak kena sheikh kehhh kepala nih..hahhaha..

mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi ..
bye..:)


5 comments:

  1. dah ada anak dua bertambah banyak kerja..balik kerja bukan boleh dok releks..terus layan anak2..nk makan la nak main la...bab nak tidur tu bukan boleh nak tidurkan dua2 serentak....tapi macam anak2 ain..bab membuang air besar tu dua2 serentak...haih..lepas sorang..sorang dok hangkut gi basuh...hehe..

    ReplyDelete
  2. lama tak jumpa kembar fayel..peel pun ada mcam fayel sikit....tgk asyraf selalu ingat fayel....nnt jumpa fayel eh...fayel pun sama mcm asyraf tak suka makan..susu susu susu 24 jam

    ReplyDelete
  3. macam2 akalkan... hafidh bab makan laju. kat umah pun laju je... tu yang gmuk. mak dia plak yang malas nak melayan bg makan... uhuhuh

    ReplyDelete
  4. mcm2 perangai eh... tu yg seriau nak menambah lagi ni.. erkk

    ReplyDelete
  5. Ohoi, hensem ank mami. Cmnelah klu darwish ada adik.krik krik krik.

    Part mkn tu,mmg ramai ckp,klu dh lasak,budak kurg mkn.xpe,aslkn sihat.

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute