Tuesday, November 18, 2014

Home » , , , » Dahlia 1st Solid Food

Dahlia 1st Solid Food

Assalamualaikum..

Dahlia genap umur 6 bulan jumaat lepas..
maka mami dah gedik² nak bagi solid food utk cik bunga nih..
Tapi ala² konpius nak start dengan puree ape..
Asyraf dulu aku start dengan puree apple fuji..
pastu kat FB kawan² bagi suggestion start dengan puree avocado..
Asyraf dulu tak pernah makan puree avocado..sebab ape?
sebab mami dia pun tak pernah makan avocado..hahah..
bile bace blog mak² yang bagi puree avocado ni, cakap rase macam daun..
ko rase? daun? seyes daun?

tapi bila bace kebaikan buah avocado ni, maka laju² terjah ong tai kim pegi beli..
tergezut lah seorang mami depan rak buah avocado tu bila menengokkan harga nya..
hahah..sebijik rm4.90? siap aku termenung depan rak buah tu..
slow² amik 2 bijik pegi kaunter bayor..aje nyer gilerrr lahh..hahah


















so, dah start makan puree avocado ahad lepas..
korek isi avocado, masukkan dalam shake n take tu kasi blend halusss..
then campur sikit EBM, baca doa makan, pastu suap dahlia..hihi



cik bunga baru bangun tido..kan ahad tu cuace mendung hujan je kan..
sedap lah dia mentido..kemain lambat bangun..
yang mami dah nebes nak tunggu dia bangun..
tak sabar nak bagi makan kekdahnya..heeeee

abaikan muka sememeh baru bangun tido tak basuh muka pun tu..
gosok gigi apetah lagi..gigi pun nan hadoo..
mami gelojoh, terus bagi makan puree..

owhh yer..abaikan jugak suara² latar kat belakang tu yer..
ade budak tu sibokkk menyanyi ntah hape hape lagu..
sibuk betul dia..

dannn abaikan jugak sudu besar gedabak tu..itu je sudu pelestik yang ade kat umah..
kan dah kate, set mangkuk makan cik bunga ni aku lupe beli..hihihi..
kite guna je ape yg ade kat umah..
nanti beli lain..

result makan puree avocado? LULUS cemerlang..
najis pun cantik je..dah macam puree jugak aku tengok..huhu..

oklah, ni je pasal 1st solid food cik bunga..
mekasih sudi singgah bace..
jumpe lagi..bye..:)

7 comments:

  1. First puree Adam dulu..buah betik. Tp lepas blend, kita tapis lagi, kasi betul2 halus gitu... hehehe.

    ReplyDelete
  2. anak sy 1st puree dia puree pear.. hehehe.. sbbnya mak dia x dan cri avocado..

    ReplyDelete
  3. fav hafidh buah ni... tp mmy dia sendiri tak suka.. ihihih

    ReplyDelete
  4. waaaaa...nnt aku nk cuba kt asyraf. asyraf masih delay lg ni heheh

    ReplyDelete
  5. ha comel salam perkenalan sis boleh jadi kawan kan

    ReplyDelete
  6. kemain bunga nk pegang sudu gak...

    ReplyDelete
  7. avacado 4.90 kira mcm boleh diterima sbb tu mmg buah mahal.hari tu teringin nk mkn epal.. terkejut tengok harga.. kat Mercato sebijik rm 3.99.. epal pun mahalll ke apa.. huh.

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute