Wednesday, February 18, 2015

Home » , » Resepi Stok Ayam Homemade

Resepi Stok Ayam Homemade

Assalamualaikum..

Lama tak update, tetiba hari ni update resepi..hahaha..
resepi solid food stok ayam homemade pulak tu..
maafkan saya..saje je nih..
dah alang² memang ade amik gambar, so, kite jadikan dia entry la..hihi

sejak cik bunga 7 bulan hari tu aku dah buat stok ayam ni..
maknenya, dah beberapa kali ulang buat dah..

Bahan²
ayam (beli rangka ayam - RM2.15 je kat pasar)
bawang besar holland
bawang putih
leek
carrot
celery stick
halia
rempah 4 beradik


campakkan aje semua bahan² tu dalam periuk besor..
pastu letak air penuh satu periuk tu..

masak dengan api perlahan sampai luruh isi isi ayam tu..
periuk yang aku guna ni besar..elok sampai 3 jam, air dah jadik 1/3 dari memula rebus tadi..
so, tapis semua bahan² tu kita amik air saje..
masa tapis tu, tekan² lenyek la sikit carrot, leek, celery ape semua tu..
biar semua air turun..

inilah dia stok ayam homemade yang dah siap..
bertahanlah seminggu lebih kalau banyak ni..
sebab sekali masak bubur, aku letak 2 cube..
sedap sikit kan..

sekarang kalau masak bubur, kalau takde cube stok ayam ni rase macam tak lengkap pulak..
sebab tu, gigih 2 minggu sekali melangut aku tunggu stok ayam ni siap..hoho..

oklah, ni je dulu..
len kali jumpa lagi..
mekasih sudi singgah bace..
bye..:)


2 comments:

  1. Wahh.. rajin mummy cik bunga buat stok ayam yer.. dulu dilah wat puri buah or sayur jer.. stok ayam x penah buat.. tp utk next baby ni boleh try buat la nanti.. TQ ye share resepi ni..

    ReplyDelete
  2. daku plan next month 10hb taqwa genap 8bln. masa tu daku nak start buat stok ayam ni. iman dulu xde makan ikan bilis kisar halus tu. ni taqwa rasa mcm nak buat pula. tengoklah macam mana. ikut tahao kerajinan ummi. hehe

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute