Friday, June 19, 2015

Home » , , , , , , » Zoo Negara: Jalan Jalan tengok Haiwan & Tips

Zoo Negara: Jalan Jalan tengok Haiwan & Tips

Fuhhh fuhhh fuhhhhh...
abis bersembur ailio kat screen ni haa..
banyaknya habuk..hukhukhuk..

Ehh, Assalamualaikum semua..
busy yang teramat semenjak 2 menjak ni..
banyak sangat cerita nak tulis dalam blog sekadar di pinggiran aku ni..
tak kisah pun walau cerita dah nak basi, sbb ini bukan blog surat khabar online kan..huhu..
tulis untuk kenangan je..

oklah..entry untuk warm up kite update pasal pergi Zoo Negara tempoh hari..
sebenarnya kan, aku ni alergic sikit nak pergi zoo2 ni..
sebab aku mmg tak boleh tahan bau bauan kurang menyenangkan dari haiwan² tu..
ehh takkk..ni bukan mengada-ngada ke apa tau..
ini seriuos tau..pernah pergi Zoo Melaka masa zaman muda mudi dulu..
aku boleh muntah dr awal sampai habis pusing zoo melaka tu..sebab tak tahan bau busuk najis binatang kat sana..pastu boleh pulak tertengok, ade lembu sekor ni dok minum air kencing lembu lain yg tengah kencing..apakah??? muntah hijau kat situ..huhu

ok melalut sudah..
kitorang keluar rumah 9.15 pagi, sampai Zoo Negara dalam pukul 9.30 pagi macam tu tengok² parking dah banyak kereta..
yelah, pergi musim cuti sekolah kan..kitorang pun sibuk sekali walaupun takde anak yg bersekolah lagi..hihi..

barulah pelancong bergambar kat signage Zoo Negara ni..kahkah
tenkiu pd sape ntah sudi offer nak tolong snap kami 4 beranak lepas susah payah amik gambar bertiga sebelum tu..


anak beranak kata bagussss..hihi



Tiket masuk Zoo Negara..
silalah study..kitorang beli tiket zoo sahaja..tak tengok panda pun..
tiba² rase macam mahalnye tiket..aptb..

pastu kan, dah settle beli tiket baru nampak bunting ni..ko rase???

sebenarnya, banyaakkkkkkk giler gambar masa kat sana..
tapi sebab nk pendekkan cerita, tunjuk yang mana dah transfer jelah..
yang belum transfer, biar jadik tukun..ehh??

puas hati tak?
bagi kitorang yang bawak 2 orang anak kecik ni, Alhamdulillah sangat puas hati walaupun tiket macam mahal tapi yelah, nak murah pergi masuk hutan sendiri, pergi cari sendiri binatang² tu kan..
kalau mampu lah..kalau tak mampu, terjah zoo jelah..
bagi anak² happy sekali sekala..
Asyraf sampai sekarang, kalau tanya pergi zoo jumpe apa?
mula² dia akan tunjuk tangan dia yang jatuh masa kt zoo tu..
nak bagitau la yang dia jatuh..sape suruh berlari kan..tu lah padahnya..
pastu dia akan sebut la ape binatang yang dia ingat..tiger, elephant, bird, giraffe, etc..
banyak la binatang yang ade kat zoo kan..
tapi boleh nampak dia happy gile sebab selama ni kan nampak dalam buku, dalam tab je..
nah sekarang tengok live..hoho

sempat jugak tengok animal show..
ade see lion, binturong pastu ape lagi ekk..lupe dah aku..huhu
tapi best la walaupun time tu panas matahari memancar mancar..





















servis print gambar kat sana..2 keping ni rm50..
jadiklah..buat kenang kenangan..

Tips pergi Zoo Negara:-
  • seboleh bolehnya datang awal pagi
  • sila breakfast dulu, kang lapar dah tak enjoy nak tengok binatang..huhu
  • pakai pakaian yang sesuai..sebab kawasan zoo tersangat la luas..lain la kalau mmg dah pasang niat nak naik tram/bus 
  • bawak air minuman yg mencukupi..sbb kalau tak cukup, ko kena beli kat zoo yang harganya Nauzubillah mencekik darah..

































Twister kecik tu RM5.50 tau..nanges bayor..tapi takpelah..stok air kotak Asyraf masa tu dah habis, so, beli jelah..apelah sangat..dia dah behave masa kat zoo tu pun Alhamdulillah..tapi lepas ni kite beli siap² kat luar ok..hehehe

oklah, akhirnya sampai jugak masa utk Publish entry jalan jalan Zoo Negara ni..
punyalah tak sempat nak update..haishhhh..
oklah, tenkiu pada yg sudi baca/tengok gambar..
jumpe lagi..
opsss..selamat berpuasa yer semua..
bye..:)


4 comments:

  1. bulan lepas 3 kali nak pegi..tapi takde rezeki.. tapi baca entry ni rasa semangat balik..wakakaka..lepas raya la gamoknye..kutip duit raya dulu :P

    ReplyDelete
  2. Seronok lah asyraf & dahlia kan...hehee...cik nad suka gi zoo...bahagia pulak rasa tgk binatang2 kat situ...hahaha...

    ReplyDelete
  3. Mmg sis.harga tiket bg akk mcm xberbaloi la.sbb ank2 dh besar.kalau msk dh berapa dah kena byr.haiwan xdla semenggah mana..kaakakka
    Akk pnh pergi last was 2009...tu pun lawatan sekolah.bwk 2org kakak2 kt atas tu

    ReplyDelete
  4. mahal jugak ek nak masuk tgk panda...

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute