Monday, November 2, 2015

Home » , , » Sardine puff

Sardine puff

Assalamualaikum..
Lamanya tak update blog..2 minggu jugak la..nak kata busy sangat tu tak pun..macam biasa je kehidupan..
Pagi rushing pegi kerja..sampai umah dah maghrib, ambik anak2 pastu sambung lagi kerja rumah..siap2 masak untuk esok pagi pulak..pastu tido..ehh, nampak macam senang sangat pulak..takpelah..tak payah la aku nk elaborate ulas panjang pasal hal rumah tangga ni yer..masing2 ada cara masing2..

Udah melalut pulak sampai ke hal rumahtangga apa bagaii..ni yang malas nak start buat entry ni..merapu je lebih..hihi

Oklah..berbalik pada tajuk kita hari ni..sardine puff katanya..senang je kekdahnya..meh nak tunjuk cara senang tu yer..


Memula sediakan la sambal sardine korang dulu..masak la ikut style masing2 yer..takkan masak sardine pun tak tau kan..kalau nak pedas, tambah cili..yang aku buat ni, tahap pedas 2/10 je..sebab anak2 nak makan jugak..lagi si Asyraf tu, kalau pedas sikit pun taknak makan dah..Dahlia ok lagi..suka makan pedas..

Aku guna kulit puff brand Kawan je..sebab tulah yang paling senang pun..nak tunggu aku uli, memang tak lah..dah ada yang senang tu, guna jelah..cepat pun cepat..nak lagi cepat, aku defrost, masukkan dalam microwave pastry puff tu, terus lembut..takyah tunggu2...heheh


Cara nak lipat pun ada banyak style..ikut kreativity korang la nak lipat macam mana pun..Google je cara lipat yang berkenan di hati..
Yang gambar ni, aku potong dua..pastu kelar satu bahagian..
Nanti lepas dah isi inti, jangan lupe tekan sekeliling tu dgn garfu..nnt terbukak tak cantik ler..apa melopong pulak kan..hahah


Yang bentuk kelopak ni paling senang nak makan..sekali ngap pun boleh..
Pastry tu aku potong 4 bahagian..letak inti, lapikkan yang dah dikelar dgn tanda 'X', pastu tekan dgn garfu sekeliling tu..


Ready untuk dibakar..sekali bakar 4 ketul je..maklum la..oven kecik comel sangat..tu pun banyak dah berjasa tu..Alhamdulillah..
Opss, sebelum bakar tu, sapu la sikit kuning telur atas tu..barulah lepas masak nanti, nampak cantik..
Aku bakar ni 25 minit, suhu oven 180 darjah celcius..pepandai korang la adjust sendiri..setting oven tak sama..agak2 la yer..


Tarraaaaa...siap! Asyraf cakap, wow pandainya mami..hahaha..
Padahal pastry beli siap je pun Asyraf oiiii..
Oklah.
Siap satu entry..next entry, lagi 2 minggu kot..hoho
Terima kasih sudi singgah bace yer..jumpe lagi..bye..


8 comments:

  1. ada jual ek mendalah ni? haha lagi teruk daku.. ape pun tatau..mekasih share..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade ciknaa..kt ong tai kim tu je..kat bahagian sosej nuget ape semua tu..hihi

      Delete
  2. Daku tak pernah try pun kak..nnt la cari..sng aje yek buatnya

    ReplyDelete
  3. Selalu guna pastry tu...senang keja

    ReplyDelete
  4. pastry kawan ni memang sokmo ada stock kat umah Cik Nad...memang kawan baik kita la ni..hahaha

    ReplyDelete
  5. mmg penyelamat puff kawan ni. tetiba ada tetamu nak datang terus zasss buat sardin puff.

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute