Monday, December 7, 2015

Home » , , » Kelas Belajar Jahitan Asas

Kelas Belajar Jahitan Asas

Assalamualaikum dan Hai..
Bersiaran lagi kita hari ni selepas bertapa menuntut ilmu..hahha
Gitu ko mukadimah entry kali ni..
Baru belajar jahitan basic tu..kalau dah pandai jahit baju, tak tau macam mana pulak kan..heheh

Ok, hari tu aku masuk kelas jahitan basic/asas jahitan..maklumlah, tangan keras macam kayu..memang zero habis la bab jahit2 ni..mesin jahit langsung tak pernah guna..tapi semangat nak belajar menjahit tu kuat walaupun ada rasa segan jugak sebenarnya..apa tak segannya, mami leenda ni ganas orangnya..jatuh la standard kononnya..terasa gegirl sangattt..hahha

So, search guna #kelasjahitan kat IG terjumpalah satu IG ni..terus follow..follow sekali FB tuan tanah..
Lama jgk aku follow sampai lah satu hari terbukak hati nk register kelas jahitan basic ni..mula pada bawah ok..


IG: kelas jahitan Syaza
FB: kelas jahitan Syaza

Sampailah hari yg ditunggu, asben tolong hantar pegi kelas..settle bayaran apa semua, pastu aku beli sekali set alat jahitan..senang beli kat sini je..sebab aku bukan tau pun ape alatan jahit2 ni..selama ni tau benang dengan jarum je..


Set alatan jahitan..semua ni RM60..
Beli lepas tu sila guna sampai lunyai okeh..

Hari pertama ni, cikgu Nurul ajar cara2 amik ukuran badan..selama ni kalau tempah baju, redho je tukang jahit amik amik ukuran..tak pernah amik pusing pun..sekarang dah tau..hihi

Lepas tu, berkenalan dengan mesin jahit..seriously, memang aku gigil masa mula2 pegang mesin jahit ni..menggigil ko tau? Hahahha


Ni lah dia mesin jahit yang aku guna hari tu..rase macam nak beli seketul macam ni..


Ni jahitan yang aku buat..jangan gelak ok! Nampak macam senang kan? Tapi sumpah berdebar oiii nk buat..maklum lah, aku kan tak pernah pegang mesin jahit sebelum ni..memang ZERO..kesian kan..dah tua2 baru nak belajar..hihu

Lepas tu, belajar jahitan tangan jugak..lupe pulak nak amik gambar..

Hari kedua,
Cikgu Nurul terus ajar buat skirt pulak..ohoiiiii..tetiba semangat tukang jahit meresap masuk..hahhaha..
Ukur sana, ukur sini pastu jahit..


Taraaaaa...jadik lah sehelai skirt..gitu ko..bila ntah nak pakai skirt..ayakkkk

Opsss lupe, semalam masa hari pertama tu, belajar buat leher baju jugak..


Macam ni..kalau hari ni ko suruh aku buat semula, sumpah tak ingat dah..sebab tu kena beli mesin jahit..boleh terus practise..ececece..husband, pelissss..nak beli mesin jahit..


Kena banyak belajar lagi tu..yang rumah butang tu, serious aku bangga boleh jahit macam tu..sebab aku tau la setakat mana kerasnya tangan aku ni..kawan2 rapat pun tau kot tahap brutalnya aku ni...hahahhha..tu pasal aku cakap aku bangga dengan diri aku sendiri ni..
Unbeliabel dan unsangkerebel betullah..

Dengan itu, aku terus daftar masuk kelas belajar jahit baju kurung pulak..gituuu ko..semangat gambate! hihih

Oklah..sekian entry pemanas setelah sebulan tak berupdate..tenkiu pada yang sudi singgah..jumpe lagi..byee


5 comments:

  1. Bestnya..kelas tue ajar macam detail gilers...aku g dulu belajar duly kat area bangi nie x de la detail macam tu...huhuhu

    ReplyDelete
  2. tahun depan nak anto baju kurung kami 2 beranak..tunggu!

    ReplyDelete
  3. mcm best je pg kelas menjahit..
    lepas tu bole jahit mcm2 dekat rmh..
    bole deko2, jahit bju anak ke..
    best best..

    ReplyDelete
  4. wahh! detail cikgu u ajar. suka2x! i x berkesempatan lagi nak join class one on one nih. skang dok ikut class through whatsapp je

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute