Wednesday, September 14, 2016

Home » , , » Cara transfer duit dari Maybank2u ke ASB secara Online

Cara transfer duit dari Maybank2u ke ASB secara Online

Assalamualaikum dan haii..

kemainn update blog terus letak tajuk cara transfer duit..hihi
Siapa kat sini ada akaun ASB tapi dah lama tak berupdate sebab susah nak pergi pejabat pos?
leceh la haiii nak pergi pejabat pos tu semata mata nak simpan duit RM50 sebulan..
lain la kalau simpan ratus ribu riban sebulan..oklah kan..

ni aku cerita pasal aku ni tau..bukan pasal orang lain..hahha
buku ASB last update tahun 2013..dengan amount yang tinggal dalam buku ada seratus lebih..
kesiannn..
tapi kalau hitung² termasuk dividen maunya dah dekat 2.6b kot dalam tu..hahah
harapannn
susah sangat nak pergi pejabat pos semata mata nak masukkan RM50 sebulan..
duit tu kalau tak simpan, habis jugak ntah ke mana mana perginya..
eloklah disimpan..sikit pun takpe..tengah sesak² nanti boleh korek balik.. #ehhh

ok, meh nak tunjuk cara transfer duit dari maybank2u ke ASB secara online..
tapi dengan syarat ko ada akaun dengan maybank dulu lah..bank lain aku tak tau boleh ke tak..huuu

Step 1: Log In M2U korang





















Step 2: Pilih Investment


Step 3: Pilih ASNB Unit Trust

Step 4: Tekan button Add

Step 4: Pilih Product Name

Klik Continue..nanti kat bawah dia ada kena klik Term and Conditions tu..

Langkah 5: Isi tempat kosong

Membership No: No akaun
Member's ID Type: IC
Member's OD No: Nombor IC
Member's Nama: Nama 

Langkah 6: Klik Continue















nanti akan keluar paparan macam ni lah..macam biasa kena la request TAC dulu


Check betul ke tidak

Langkah ke berapa dah? haha

Korang check balik kat Investment..nanti status akan tulis PENDING..
dalam 2 - 3 hari baru tukar jadi ACTIVE



Nampak tak tu..aku pun tak ingat berapa hari baru bertukar jadi ACTIVE..
huhu

Bile status dah Active barulah kite boleh transfer duit ke ASB..

Cara nak transfer?
Nampak tak yang aku bulat merah tu..klik situ, lepas tu macam biasa la..korang mesti tau nanti..
sama je macam transfer biase je..
kot² korang confuse nanti, masa transfer nanti, dah takde mintak TAC dah tau..
saja bagitau kot kang ada yang tertunggu² TAC..hihi

Haa lepas ni takde dah alasan payah nak pergi pejabat pos semata nak simpan duit RM50 sebulan..
kita transfer online saje..ye ye..baiklahhh..

Ops..ni untuk masukkan duit je tau..nak keluar duit kalu, silakan beratur jangan lupa ambik nombor..



8 comments:

  1. okay sok bawak buku ASB, aktifkan dulu. kak cr nk transfer ke tabung haji ada x?

    ReplyDelete
  2. Baru aku tau..selalu berjinggut klu nak simpan Asb sebab malas nak tunggu lama2

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun baru tau..sebab baru je insofff balik nk menyimpan seringgit sehari ni..huhu

      Delete
  3. Nice sharing...sy pun selalu transfer macmni jer.
    Dah umum dividen nnti, baru p update buku. Kira sekali setahun je update...
    Hahaha....

    ReplyDelete
  4. terbaik! sy pun transfer asb pakai m2u. jimat kos dan masa. maklumla nak transfer 50 je. x mampu nak transfer bebanyak. behehehe

    ReplyDelete

terima kasih sbb sudi komen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright © 2012 Reserved to Dan Sebenarnya Semusim Rindu.. Design with love by Cik Rose Cute